Начало / Свят / Второ издание на конкурса за хомосексуални автори

Второ издание на конкурса за хомосексуални автори

Станаха ясни номинациите за литературна награда за писатели с хомосексуална ориентация, пише „Гардиън”. Призът „Зеленият карамфил” съществува от миналата година. В първото издание се конкурираха само мъже, докато от тази година се допускат и жени, както и транссексуални.

Изненадата е, че известни имена като Алън Холингхърст, Али Смит и Филип Хеншър са пропуснати. „Знам, че това се приема със скептицизъм, но има някои страхотни автори, които не са толкова известни, но са написали по-добри книги. Хората смятат, че когато дадени писатели са известни, само те трябва да печелят наградите. Например Алан Холигхърст – книгата му „Детето на непознатия” е брилянтна, но прекалено дълга. В края се отегчих. Съжалявам, но няма да спечели”, коментира председателят на журито Саймън Савидж, който е журналист и блогър.

Сред номинираните са Стела Дъфи и Пол Маргс, Патриша Дънкър с трилъра „Странният случай на композитора и неговия съдия”, също Боб Смит със „Запомнянето на нещата, които забравих”, Катрин Хол с „Доказателство за любов”и др.

Победителят ще бъде обявен на 7 декември.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …