Начало / Автори / Габриел Гарсия Маркес: Винаги остава нещо, което да обичаш

Габриел Гарсия Маркес: Винаги остава нещо, което да обичаш

Габриел Гарсия Маркес – бащата на магическия реализъм, навърши 86 години вчера. Известният писател, журналист, издател и общественик е роден в Колумбия през 1927 г. Известен е като Габо в цяла Латинска Америка. Често е сочен за най-известния представител на магическия реализъм, елементи от който се откриват в много негови произведения. Основен мотив в тях е самотата. Получава Нобеловата награда за литература през 1982 г. Сред вечните му произведения са „Сто години самота”, „Любов по време на холера”, „За любовта и други демони” и др. Представяме ви няколко крилати фрази на великия автор, публикувани във flavorwire.com.

„Не е вярно, че хората престават да преследват мечтите си, защото остаряват. Те остаряват, защото престават да преследват мечтите си”

„Те живяха достатъчно дълго заедно, за да знаят, че любовта е винаги любов, по всяко време и навсякъде и става по-устойчива с приближаването на смъртта”

„С нея Флорентино Ариса научи нещо, измъчвало го неведнъж, без да знае защо: че можеш да бъдеш влюбен едновременно в няколко жени, и във всяка със същата мъка, без да си предател към никоя. Останал самотен сред навалицата на пристанището, във внезапен пристъп на гняв, той си каза: „Сърцето има повече стаи и от публичен дом”

„Истинският приятел е не този, който те държи за лакътя, а който докосва сърцето ти”

„Ако те научиха нещо заедно, то това е, че мъдростта идва при нас тогава, когато вече не може да ни послужи за нищо”

„Никое лекарство не може да излекува това, което щастието не може”

„Спрете, крави, животът е кратък”

„Най-важното нещо в живота е не какво ти се случва, а как ще го запомниш”

„Винаги остава нещо, което да обичаш”

„Успя да я различи в бъркотията, през сълзите, бликнали от неповторимата болка, че умира без нея, погледна я за последен път с толкова сияйни, печални и благодарни очи, каквито тя никога не бе виждала у него за половин век съвместен живот, и успя да й каже с последното си издихание: „Само Бог знае колко те обичах”.

Книги от и за Маркес тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

3 Коментари

  1. Много странно се изразявате. Коректно щеше да е да напишете“… щеше да навърши 86 години вчера“, или смятате, че е жив?

  2. ami jiv e ,ako ne znaesh 😉