Начало / Автори / К. С. Луис: Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново

К. С. Луис: Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново

На 29 ноември, се навършиха 114 години от рождението на писателя Клайв Стейпълз Луис, по-известен като К. С. Луис. Той е популярен с поредицата си „Хрониките на Нарния”, преведена и на български език. В родните книжарници са достъпни и други негови книги като „Онази грозна сила”, „Застигнат от радостта”, „Четири пъти любов” и др. Произведенията му са достъпни на над 30 езика. Луис е с основна роля в жанра фентъзи да е толкова популярен в наши дни. Сайтът huffingtonpost.com представя цитати от писателя на различни теми.

За мечтите: „Никога не си прекалено стар, за да си поставиш нова цел или да мечтаеш нова мечта”

За прогреса: „Всички ние искаме да прогресираме, но ако си на грешен път, прогресът е да направиш обратен завой и да се върнеш на правилния. В този случай, този, който се обърне най-скоро, прогресира най-много”

За оригиналността: „Дори в литературата и изкуството, никой, който се стреми към оригиналността, няма да е оригинален. Докато, ако казваш истината (без да те интересува дали някой я е казвал преди) ще бъдеш, 9 пъти от 10 оригинален, дори без да го забележиш”

За езика: „Не използвай прекалено силни думи, по която и да е тема. Не казвай „безкрайно”, когато имаш предвид „много”. Защото няма да ти остане дума, когато искаш да кажеш за нещо наистина безкрайно”

За приятелството: „Приятелството не е необходимо, както философията и изкуството… то няма значение за оцеляването. По-скоро то е от нещата, които дават смисъл на оцеляването”

За вярата: „Вярвам в Християнството, както вярвам, че Слънцето е изгряло. Не само, защото го виждам, но защото виждам всичко останало”

За желанието: „Ако се намерим в ситуация, в която желаем нещо, което никой не може да ни даде, най-вероятното обяснение е, че сме създадени за друг свят”

За препрочитането: „Не мога да си представя как човек наистина се е насладил на една книга, като я е прочел само веднъж”

За приказките: „Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново”

Книги от К. С. Луис тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …