Начало / България / Любен Зидаров нарисува български корици за „Хари Потър“

Любен Зидаров нарисува български корици за „Хари Потър“

95-годишният художник илюстрира юбилейното издание на поредицата

76243364_806917476430799_5849313555240714240_n

20-годишнината от излизането на първата от книгите на Дж. К. Роулинг ще бъде отбелязана повече от специално. В Хеликон ще се появи ново издание, като кориците ще носят български подпис. Популярните герои всъщност са нарисувани от една истинска родна легенда в областта на илюстрацията. Любен Зидаров изобразява Хари Потър и неговите приятелчета (пък и врагове) в свой стил – и приключението може да започне.

Част от празника е и изложбата, представяща новите илюстрации. Хари Потър – 20 години магии“ очаква малки и големи в градинката „Кристал“ в центъра на София. До 17 ноември под открито небе ще можете да се насладите на това как изглежда с български почерк славното училище за магии Хогуортс или пък играта куидич.

har

Новите издания имат висока стойност и защото страните по света, които имат собствени корици на поредицата, са по-малко от 20. Сега България се присъединява към престижния клуб.

Подписът на Любен Зидаров стои на практика върху всички любими детски истории. Два пъти е номиринан за приза „Астрид Линдгрен“. Считан е за най-възрастният действащ илюстратор в света. Тази година Софийският литературен фестивал за деца и младежи му посвети специална изложба.

Лира.бг по материали от изд. „Егмонт“
Снимки Кристина Цонева

Прочетете още

Toshev-Cveta

Георги Тошев: Има незаменими личности и Татяна Лолова е от тях

„Днес е лесно да изгрееш и бързо да залезеш“, казва още писателят и журналист „Татяна …