Начало / България / Книгите ще оживеят тази нощ

Книгите ще оживеят тази нощ

Общо в 11 български града ще се чете между 18 и 22 ч.
58087833_2413897155290138_653906954044833792_n

Принципът навсякъде е един и същ – пред публиката ще оживява откъс в изпълнение на някой актьор или известна личност. Независимо дали сте в София, Ловеч или пък Русе, просто забучете пръст в картата на Нощта… И приключението ще се случи!

Нощта на литературата е инициатива, възникнала за първи път в Прага преди вече 13 години. Форматът се оказва много успешен и скоро оживява и в други големи европейки градове. После пък и в по-малки… Просто навсякъде, където обичат книгите.

У нас се провежда за осми път. Идеята е да се покаже, че книгата има мисия – а заедно с това да оживее и връзката помежду ни, на Стария континент. Затова Нощта на литературата предлага винаги европейски творби. Тази година например ще се четат „Еретични писма“ – на младия македонец Стефан Марковски, който ще присъства лично на четенията. На фокус ще е и „Литературен обяд“ – поднася го родената в Дъблин Ейлиш ни Гуивна. В списъка откриваме също „Всичко това е любов“ на Дулсе Мария Кардозо – португалка, емигрирала в Ангола и завърнала се след това в родината си.

Нощта е чаровна и с детския си аромат. Макар че „Най-кратките приказки на света“ от унгарския тандем Ияш-Лацкфи са колкото за малки, толкова и за големи. Но пък „Затвори очички“ на словашкия поет Томаш Янович е точно за малчуганите. С аромат на детство и приключения е изпълнена и „Мая, кралицата на Голямата река“ на Ева Ибътсън, една от най-обичаните детски писателки във Великобритания.

Пълният списък на Нощта включва общо 19 заглавия. На толкова места ще се чете в София, където събитието е – по традиция, най-впечатляващо. Всяка година то сменя района, като привнася живот в някоя градска част. Сега се е насочило към учебни центрове, галерии, пък и самия Софийски университет – изобщо, места, на които животът означава творчество.

Сред четящите пък са Йоана Буковска-Давидова, Линда Русев, Ива Дойчинова, Марий Росен

Плакатите на събитието в чешкия град Оломоуц и в Лисабон
Плакатите на събитието в чешкия град Оломоуц и в Лисабон

Интересно ще и в останалите градове, където книгите ще оживеят… Стара Загора например предлага общо девет гнезда – кафенета, ресторанти и читалища, но също и книжарница Хеликон. Тя всъщност приема Нощта вече за пети път, като от мъничкия подиум влюбените в книгите ще се насладят на гласа на главния редактор на радио Стара Загора Здравко Георгиев. В ръцете му ще е книгата на белгиеца Димитри Ферхлюст „Животът, гледан отдолу“.

На североизток пък, в Добрич, Нощта на литературата предлага три места за четене. Наред с Регионалната библиотека и Дома-паметник „Йордан Йовков“, ще се чете и в най-голямата книжарница в града, върху която греят буквите Хеликон. Актьорът от тамошния театър Валентин Андреев-Рафе ще предложи на любопитните откъс от „Двайсет лева или смърт“ на австриеца Карл-Маркус Гаусе.

Бързаме и към морето – и в Бургас ще има три места за четене, бар, бирария и книжарница… Така върви животът на брега :) И тук Хеликон предлага уютното си пространство на Нощта на литературата. Сцената ще е предизвикателна, защото лично ректора на Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ д-р Магдалена Миткова ще разтвори един… „Медицински роман“. Става дума всъщност за история, написана от едно финландското дарование Рику Корхонен, удостоен и с Наградата за литература на Европейския съюз.

Важно е да изберете отправната си точка довечера… А после книгите ще ви водят! Нощта на литературата е предизвикателство, защото провокира да заживеем в много светове, в много книги наведнъж. И сигурно заради това е толкова обичана. Може би е точно и вашата нощ!

Лира.бг по информации от организаторите на събитието и книжарите на Хеликон
Пълен списък на местата за четене може да откриете на сайта на инициативата

Прочетете още

Toshev-Cveta

Георги Тошев: Има незаменими личности и Татяна Лолова е от тях

„Днес е лесно да изгрееш и бързо да залезеш“, казва още писателят и журналист „Татяна …