Начало / Любопитно / 300-годишен трънски дъб очаква подкрепата ни

300-годишен трънски дъб очаква подкрепата ни

Столетникът се намира в с. Рани Луг и е нашият представител в конкурса „Европейско дърво на годината“

16-12-7

Точно до дървото е църквата

Тя пък е сигурно на два пъти повече години от дъба. Като всичко хубаво в България, на крачка е от това да рухне, но местните самоотвержено я спасяват. Заедно с дъба правят мястото уникално. Енергията се усеща навсякъде. Особено пък като запеят напролет и птици в клоните на дървото.

Българският дъб е събрал вече почти 4000 гласа

Финалистите в конкурса са 15. Гласува се до края на февруари. За сравнение, първите две дървета вече имат над 10 хил. гласа. Това са дъбът от руското Абрамцево и един 135-годишен бадем в Унгария. Иначе сред финалистите има още липи, ясен, бряст… Но нашето дърво очаква подкрепата ни на официалния сайт на инициативата.

Френският представител е изстрадал най-много

Корковият дъб, който сега е над 200-годишен, пред време пламнал. Средата му изгоряла, но дървото се оказало по-силно от стихията. Живата дървесина обгърнала мъртвата част и така стволът заприличал на птица. Расте и зеленее и днес в източната част на Корсика.

Конкурсът се провежда вече осем години

Първоначално се ражда в Чехия, като сега за него се грижи специално създадена асоциация. Проектът обединява общо шест фондации, сред които и българската „Екообщност“. Наред със състезателната част, има и много практична помощ за опазване на природата. Финансовото й измерение вече надвишава сумата от 10 мил. евро.

100042_660_370

Първо е било и българско дърво

Най-добрата ни година в конкурса е 2014-а. Тогава старият сливенски бряст печели категорично. После обаче дървото се разболява, като преди година сливналии вече го определяха за изсъхнало. Но няколко зелени клонки запазиха вярата им, че вековното дърво и този път ще оцелее. В града под Сините камъни има и специална фондация, която се грижи за него. Славата му затвърди и възпоменателна монета на БНБ.

Тайните на дърветата разкрива Петер Волебен

strom

Немският лесовъд нашумя с книгата си „Тайният живот на дърветата“. В нея описва как общуват обитателите на една гора. Темата продължава и в „Социалната мрежа в природата“. Изводът му е един: всичко, което ни заобикаля, е феноменално… И дава за пример това, че има пряка връзка между листопада и въртенето на земята. Или пък, че иглолистните гори произвеждат дъжд. 

За конкурса разказа Краси Проданов
Българското дърво може да подкрепите тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …