Начало / Без категория / Езика на тялото разгадаваме със самонаблюдение

Езика на тялото разгадаваме със самонаблюдение

Жестовете и мимиките крият повече, отколкото предполагаме

winters-1919143_1920

Думите често са излишни

Мисля си го, докато наблюдавам на летището следната сценка… Млад мъж се е зачел в нещо и неусетно сяда на чужда седалка. Идва човек с пица в ръка и му прави забележка. Без да отклони поглед от книгата, другият става и се залепя за близката колона. Отгръща на следващата страница…

Тогава виждам какво чете… „Речник на езика на тялото“ от Джо Наваро. Стиска в ръка и торбичка с още две книги – съзирам, че едната е от Наполеон Хил.

После идва приятелката му

Момчето продължава да е мълчаливо – наблюдава девойката. Звъни телефонът ѝ и тогава разбирам, че тя е словачка. Той – както съм се досетил по книгите, българин.

Вече на летището в Братислава двамата се оказват точно пред мен на паспортната проверка. Тя продължава да е по-многословната… Говори му на английски. Той ту ѝ се усмихва, ту просто я подбутва напред без думи. Губя ги от поглед край лентата за багаж. Но запомням заглавието на книгата…

Общуването е сбор от много фактори

Книги като „Речник на езика на тялото“ го показват по прекрасен начин. Тук на всичко отгоре има и истинска легенда, която печели с достоверността си. 25 години Джо Наваро е изследвал поведението на хората, за да изведе на преден план начина, по който тялото ни издава. Или наопаки, по който скрива нещо в нас. Учи на това специални агенти. Или пък разпознава пак по това криминално проявени. Едно от интересните му амплоа сега е да консултира покер организации. Край зелената маса езикът на тялото е ключов.

Но да се върнем във всекидневието

Много често не ни достига малко в наглед обикновени ситуации. Говорим както за личния си живот, така и по отношение на професионалната реализация. Езикът на тялото например издава несигурността ни. Като отворена книга сме за страховете, които чувстваме, за притесненията. Независимо дали става дума за целувка на първата среща, или за фатално притеснение на интервю за работа, която толкова сме желали.

Ezik04

Тук на помощ идват книгите

Както казахме, дребните неща са онези, които преобръщат колата… Книгите могат да ни помогнат да преодолеем това. Така, както Джо Наваро ни предлага възможност да дешифрираме поведението на човека срещу нас, Жозе Месенже помага да се ориентираме в езика на собственото си тяло. Затова и неговият „Илюстрован речник на жестовете“ се чете, така да се каже, срещу огледалото. Авторът е психолог и добре знае как да обясни поведението ни. Помага да вникнем в сигналите, които изпращаме. Заедно с това – да изградим и концепция на поведението си.

Държането ни се ръководи от дребните неща

Именно върху това стъпват трима автори – Джерард Ниренберг, Хенри Х. Калеро и Габриел Грейсън. Съвместният им труд ражда ръководство за наблюдение и тълкуване на знаците и движенията на тялото, което наричат „Как да прочетем човека като книга“. Заключението им е кратко: „Възможно е!“ Азбуката на тялото е проста според тях. Въпросът е наред с това какво означават жестовете да разберем и друго. Нужно е да присъстваме във всеки един момент на една среща – била тя делова или лична. Разсейването ни лишава от важна информация за другия. А понякога това е фатално!

Проверявайте написаното в книгите

Точно тези са наистина лесни за изпитване. Вижте ефекта от тях, като опитате да вникнете в поведението на най-близките си – като момчето от летището… Просто наблюдавайте, развивайте способността си да съзирате дребното. Защото това е ключ към едно пълноценно общуване. Ключ към това самите ние да заемем мястото, което ни се полага.

Пет, за да общуваме по-добре

1

„Четецът на мисли“

Лион Сушард прекрачва рамките на нормалното. Талантът, който притежава, е да разчита чуждите мисли. Ако отключим силата на ума си, казва той, може да постигнем немислими неща.

 

5

„По-красноречиво от думите“

В тази своя книга Джо Наваро ни помага да изградим добри отношения с хората покрай нас. Да се чувстваме добре на работното си място, а личният ни живот да е изтъкан от хармония. Всичко това с помощта на езика на тялото.

 

2

„Опасните личности“

Още нещо от бившия агент – в съавторство с Тони Сара Пойнтър. Ако отношенията ви с хората често завършват с фиаско, „Опасните личности“ може да ви помогне много. Защото е като енциклопедия на капаните, които поставят другите пред нас.

 

4

„Най-новата книга за езика на тялото“

Алън и Барбара Пийз описват най-важното, което е нужно да знаем за тялото си, наистина достъпно. Съветите им помагат с помощта на малки крачки да постигнем цялостна промяна в държането си. Горещо препоръчваме!

 

3

„Третото око“

Добавяме и щипка свръхсензитивност. Пламен Григоров и Росица Тодорова са събрали накуп много начини как да дадем път на интуицията си. Способността ни да виждаме скритото се приписва на третото око. Какво обаче е то?

 

Книги за езика на тялото разтвори Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …