Начало / България / Празник в три думи, с три книги, към три поколения

Празник в три думи, с три книги, към три поколения

Честито Рождество Христово! Спокойна и уютна Коледа ви желаем и ние от Лира.бг! Когато, отрезвени от празника или все още опиянени от срещата с любими хора от различни поколения, търсим истории за спомен, радост в подаръците, а някои и духовен смисъл в иначе материалния ни свят, обикновено за опора служат книгите. Затова избрахме в морето от заглавия три от тях, за да покажем как с шепа думи и малко книги може да изразим отношение към всеки човек. Достатъчно е да имаме подходящо четиво и чувството за него!        

christmas-book

216388_bЗа децата. От прегръдките в изблик на нежност до наставления − „закопчай си якето“, със сигурност има полза, но най-добре работи живият пример. Така че вместо да натяква на своите хлапета колко са разсеяни, шумни, пак бързат, защо главите им са пълни с бръмбари, и т.н., британската авторка Мая Габриел Ленард измисля случка за директора на природонаучен музей, който изчезва и оставя сина си сам да се оправя с живота. В компанията на… бръмбар! Книгата „Момчето и бръмбарите“ отключва куп добре премерени асоциации − като почнем за родителите от най-високата, шедьовърът на Кафка „Метаморфозата“, в който героят се превъръща в хлебарка, та стигнем до щуротиите, загадките, приключенския сюжет, излъчващ  неподправена грижа за природата, „Момчето и бръмбарите“ е книга-бонбон, чиста проба модерна европейска проза, която бихме опаковали в шумоляща хартия и поднесли на дете около десет години, с думите „Бъди съпричастен“! 

За тийнейджърите. Кой би казал „Държиш в ръцете си зловеща книга“, без да се притеснява, че ще прогони половината 216451_bчитатели? Том Егеланд може. И не само че не ги отблъсква, напротив, привлича още с „Голяма книга на духовете“. Точно така, автор на текста е големият писател на исторически трилъри Том Егеланд, художник на изданието, решено наполовина в черни страници и цветни илюстрациии, е Мариус Ренберг, за когото само ще кажем, че е определял визията на монетите към норвежката банка. „Голяма книга на духовете“ разполагаме в зоната на здрача, където най-често бродят клатещи се глави със слушалки в ушите, но дори да нямат навици за четене, гарантираме, че ще я разгръщат с часове, даже отзад напред, защото в края е поместен призрачен речник с 350 думи, които обясняват парапсихологични феномени, свръхестествени същества, магии, религиозни понятия, суеверия и мистика. Своята книга Том Егеланд пълни с духове от цял свят, със статии за призрачни кораби, за хотели в Норвегия, църкви и манастири, населявани от призраци, достоверни разкази за лова на вещици, за магическата спиритическа дъска, за триъгълника на смъртта и какви ли не страхотии. Целта му не е да плаши, а по-скоро да отключи някои от защитните механизми на психиката у младежите. Макар че те са свикнали на безброй превъплъщения от компютърните игри, без да се церемоним, връзваме небрежно тази енциклопедия с една червена панделка и поднасяме на тийнейджъра с покана − „Нека те вдъхнови позитивна реалност“!

216327_bЗа възрастните хора. Интересно е, че все по-често посягаме към книгите, когато не вярваме на сетивата си, когато предусещаме препятствие, болка, разруха и търсим оптимизъм за напред. Дали обаче в плановете ни за бъдещето влиза старостта? Ето съвсем практичен наръчник, писан от доктор по клинична психология и озаглавен „Най-доброто предстои“. Понеже често съветваме възрастните да четат внимателно шрифта на малките букви, с нагласата, че той крие опасна за спестяванията им уловка, тук се вглеждаме по-внимателно и аха да се разсмеем, ако темата не беше толкова сериозна. Под „Най-доброто предстои“ д-р Кен Драк е добавил: „Остарявай смело – подреди си къщата, грабни си шапката и живей“. Да подредим къщата означава да уредим всичките си земни дела – от неизбежните разговори с адвокати, лекари, защо не и духовни лица, способни да ни подготвят за времето, когато сами няма да можем да се справим. „Грабни си шапката“ зове към нещо нетипично, извън бавният ритъм на преклонната възраст − например пътешествие на далечна дестинация, което човек дълго е отлагал, хоби, което ще го подмлади. Д-р Драк изпъстря текста с цитати и съвети, с упражнения и тестове. Формулира нещата просто и лаконично: „Започнете постепенно, благодарете и предайте на следващото поколение“. Добавяме към книгата нещо вкусно, опаковката е без претенции, важно е нашите баба, дядо или възрастни родители да чуят: „Има на кого да разчиташ“! 

Трите подаръка избра: Людмила Еленкова

Прочетете още

stephen-andrews-u0zTce7KNlY-unsplash

Книги и дървени играчки са най-полезните подаръци за децата

Подкрепят развитието им от ранна възраст Гатанки, рисувани книги, истории с много илюстрации са за …