Начало / Любопитно / Десетте задължителни книги за мъже

Десетте задължителни книги за мъже

През юни  т.г. нобелистът Видиядхар Сураджпрасад Найпол „взриви” медийното пространство с изказването си, че жените не се справят добре с писането. Темата за женското и мъжкото писане обаче не е от вчера. Норман Мейлър още през 90-те години на миналия век написа, че „лигавщините, които излизат от мастило на жена, са слаби, куци, ограничени и невротични”, с което предизвика буря от недоволство сред феминистките. Италианският писател Паоло Джордано в интервю за lira.bg деликатно заяви, че има разлика между мъжкото и женското писане. Безспорно е обаче, че има книги, които допадат повече на силния пол, отколкото на слабия.Затова и американският портал flavorwire.com  се връща към тази тема като посочва 10 книги, които всеки мъж трябва да е прочел. Ето и изборът на редакторите:

1. „Шерлок Холмс: Пълна колекция” от Артър Конан Дойл. Почти всяка ситуация, в която изпада летендарният детектив е трудна и изисква качествата на истинския мъж. Като се започне от логическото му мислене, решителността и се стигне до това, че истинските приятели трябва да се ценят.

2. „Кървав меридиан” от Кормак Маккарти. Маккарти определено е цар на прозата за мъже. Този уестърн го доказва. Макар много критици да упрекват автора, че има много кървави сцени, „Кървав меридиан” е всепризнат шедьовър.

3. „CivilWarLand in Bad Decline” от Джордж Сондърс. Макар Сондърс да пише на сериозни теми, но ги представя с убийствено чувство за хумор, ирония и цинизъм – точно като за истински мъже.

4. „Одисей” от Джеймс Джойс. Тази класика е сред най-значимите творби на ХХ век. Най-блестящо представения ден в Дъблин, който може да съществува

5. „Професионалистът” от Уилфред Чарлз Хайнц. Няма как без спортна книга. За нея Ърнест Хемингуей казва, че е „единствената книга за боец, която съм прочел докрай”. Това би трябвало да значи нещо. Творбата разказва за пътя на боксьор към титлата, но не историята, а самото писане прави книгата задължителна.

6. „Война и мир” от Лев Толстой. Ако не друго, то се иска мъжество, за да се прочетат над 1350 страници. Творба за сила, индивидуалност, саможертва, агония и разбира се – война и мир.

7. „Моби Дик” от Херман Мелвил. Изисква се мъжество, за да четеш класиките. Но история за моряк мегаломан и битката му с чудовищно създание, белязало го за цял живот… няма нужда да се продължава.

8. „Дивото зове” от Джек Лондон. Може би на пръв поглед прилича на история от „Уолт Дисни”, но тази книга обсъжда вечни теми като дом, конфликт, свобода и законите на природата.

9. „Сбогом на оръжията” от Ърнест Хемингуей. Не може да се пише за мъжка литература, без да бъде споменат Хемингуей. Има и други негови творби, които са подходящи за този списък, но ако трябва да се избере една – „Сбогом на оръжията” е №1.

10. „Between a Rock and a Hard Place” от Арън Ралстън. Автобиографичната книга на любителя планинар Арън Ралстън, публикувана през 2004, но станала по-популярна след филма „127 часа”, който излезе през 2010 г. Ръката на Ралстън е заклещена между скалите и след 127 часа му се налага сам да си я отреже, за да се измъкне. Едно е сигурно, Арън Ралстън е истински мъж.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …