Начало / Любопитно / 23 доказателства, че книгите ни правят по-добри

23 доказателства, че книгите ни правят по-добри

девушка-с-книгой-сидит-под-деревомЧесто чуваме, че четенето е полезно. Но в какво точно се състои ползата? AdMe.ru намери няколко изследвания, които разказват кои конкретни наши навици се подобряват, когато четем. Така ще ни е още по-приятно да прекарваме времето си с книга в ръка.

1

  1. Четенето намалява стреса.

Предпочитаме да се разхождаме или да слушаме музика, за да се освободим от стреса? Учените от Университета в Съсекс смятат, че вместо това по-добре е да се почете книга. Четенето е признато за най-ефективното средство да се намали стресът. Само 6 минути четене понижават нивото му с две трети.

2

  1. Четенето помага да се отървем от безсънието.

Четенето е един от най-ефикасните начини да се успокоим и да се настроим за сън. Ярката светлина на телевизора или телефона изпраща в мозъка ни сигнал, че е време да се събудим. Докато четенето на приглушена светлина има противоположен ефект – мозъкът разбира, че е време за почивка.

3

  1. Четенето ни прави по-чувствителни.

По време на четене ние съпреживяваме случващото се с героите на книгата. Изследванията показват, че потапяйки се в художественото произведение, ние се научаваме да съчувстваме и емоционално да разбираме другия човек в реалния живот.

4

  1. Четенето подобрява функционирането на мозъка.

Учените от Университета в Еймъри доказали, че след прочитането на книга за няколко дни се повишава нашият интелект. Авторите на изследването твърдят, че на физиологическо ниво четенето увеличава броя на нервните връзки в мозъка ни.

5

  1. Книгите за самопомощ ни помагат да се борим с депресията.

Според данни от изследване в Шотландия четенето на такива книги е ефективно средство за лекуване на депресия. Пациенти, на които са предложени такива книги, година по-късно показват по-ниско ниво на депресираност в сравнение с пациенти, получаващи стандартно лечение от своето джипи.

6

  1. Четенето ни прави по-привлекателни.

Високото интелектуално ниво ни прави по-привлекателни за хората. Умението ни да поддържаме разговор на различни теми и да блестим с ерудиция при запознанство ни дава повече шансове човекът отсреща да предпочете нас.

7

  1. Четенето ни помага да си поставяме житейски цели и да се справяме с трудностите.

Учените от Университета в щата Охайо открили, че колкото повече човек чете, толкова повече той се отъждествява с героите на книгите, пренасяйки техния модел на поведение в собствения си живот. Така книгата може да ни помогне да срещнем любовта на живота си, да преодоляваме препятствия или просто да следваме добрия пример.

8

  1. Четящите хора са по-социалноактивни.

Изследване, проведено от Националния фонд за изкуства на Русия, доказало, че четящите хора участват по-активно в дейността на културните и обществените организации и общества.

9

  1. Четенето подобрява паметта и способността ни да мислим.

Всеки път, когато четем, ние тренираме мозъка си. При четене той създава нови връзки, за да съхрани получената информация. Изследвания показват, че при редовно четящите или пишещи хора намаляването на мисловната активност се извършва значително по-бавно, отколкото у тези, които рядко натоварват мозъка си с четене.

10

  1. Четенето обогатява речниковия ни запас.

Когато четем, ние се сблъскваме с думи, които рядко използваме във всекидневния си говор. Ако някоя дума не ни е позната, не е задължително да я търсим в речника. Често пъти я подразбираме от контекста. Четенето ни помага не само да увеличим запаса си от думи, но и повишава общата ни грамотност.

11

  1. Четенето развива писателските ни умения.

Докато четем, ние неволно попиваме стила и маниера на автора на книгата. Така, както слушането на музика може да повлияе на стила на музиканта, така и писателят влияе на писмовните умения на тези, които четат произведението му.

12

  1. Четящите хора са често пъти са по-развити физически.

Изследванията показват, че четящите хора по-често предпочитат да се занимават с физически натоварвания, отколото четящите по-рядко. Освен това те прекарват в залата за тренировки повече време и по-правилно извършват упражненията.

13

  1. Четенето ни помага да сме по-отворени към света.

Тази гледна точка защитава публикуваното в списание „Creativity Research Journal” изследване: литературата подтиква разума ни към нови идеи. Нещо повече, хората, току-що прочели кратка история, се нуждаят в по-малка степен от уединение.

14

14. Четенето ни помага при ученето на чужди езици.

Редовното четене ни помага по-лесно да разбираме и да запомняме новия материал, особено при изучаване на чужд език.

15

  1. Четенето развива умението ни да слушаме.

Колкото и да е странно, четенето подобрява навиците ни ад слушаме, като прави по-лесно за нас разбирането на лексиката и граматиката. Особено ярко това се проявява, когато четем на глас.

16

  1. Четенето развива творческите способности.

Когато педагозите от нигерийския университет Обафеми Аволау в образователната програма за долните класове тематични комикси, те забелязали, че съвкупността от картинки и думи повишава творческите способности на децата. По същия начин книгите действат на възрастните.

17

  1. Четенето може да предотврати болестта на Алцхаймер.

Различни изследвания показват, че четенето прави хората по-малко податливи на болестта на Алцхаймер. Мозъкът, както и всеки друг орган, се нуждае от поддържане и укрепване с помощта на упражнения. И четенето е идеалното средство за това.

18

  1. Четенето заедно подобрява отношенията на родителите с техните деца.

Психолозите смятат, че по време на съвместното четене между родители и деца се установява особена връзка, която никога не би възникнала при съвместно гледане на телевизия или друго подобни развлечения.

19

  1. Четенето ни помага да се справяме с финансовите затруднения.

Според статистиката, 43% от възрастните хора с ниско ниво на навици за четене живеят в бедност. Сред читателите с високо ниво на грамотност този дял е само 4%.

20

  1. Децата, които четат книги, много по-добре се справят в училище.

Изследванията показват, че децата, които много четат и получават удоволствие от книгите, много по-добре се справят в училище. При това те имат успехи не само по литература, но и по математика.

USA-IMMIGRATION/

  1. Четенето помага за реабилитацията на престъпниците.

Едно изследване е показва, че затворниците, преминали курс за повишаване на грамотността, с 30% по-рядко извършват престъпления, когато излязат на свобода.

22

  1. Четенето ни прави по-добри разказвачи.

Колкото повече чужди истории четем, толкова по-добре ще разказваме своите. Ще се научим да филтрираме ненужната ни информация и по-добре да представяме нужната. Колкото по-увлекателно разказваме, толкова по-интересни ще изглеждаме на другите и толкова по-убедителни за тях ще бъдат думите ни.

23

  1. Четенето ни подтиква да подобряваме света, в който живеем.

Активните читатели три пъти по-често се занимават с благотворителност и доброволческа дейност. Четенето ни кара да съпреживяваме живота на тези, които са в беда, и да им протягаме ръка за помощ.

 

 

 

 

 

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (25 март – 31 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. През август ще се видим …