Начало / Критика / Как да превърнем децата в читатели

Как да превърнем децата в читатели

toddler-arnica-safeНякои деца се научават да четат години преди да тръгнат на училище, не могат да оставят книгата с часове и се вълнуват от прочетеното също толкова, колкото от получаването на силно желана нова играчка. Изцяло във Вашите родителски ръце е да стимулирате интелектуалното развитие на детето си. Венета Нейнска, Артистичен директор на Модо и майка на четящо дете, споделя няколко идеи за това как да възпитате любов към книгите за цял живот:

  1. Portrait of diligent pupil sitting on top of books and readingДавайте пример – бъдете заобиколени с книгите от богатата Ви библиотека и направете така, че детето Ви постоянно да вижда как четете.
  2. Създайте навик – четете на детето си всяка вечер преди лягане, без изключение. Започнете от самото му раждане и му разрешавайте допълнително време за четене, когато започне да чете само. При бебетата има и допълнителен ефект: то предоставя безконфликтен начин да научите детето да заспива само – краят на деня съвпада със затварянето на книгата.
  3. Четете с ентусиазъм. Бъдете артистични и вдъхновяващи, когато четете на детето си – дори когато четете една и съща история за стотен път. Децата обичат да чуват познати приказки и често ги научават наизуст; не се тревожете – това не забавя тяхното развитие, а напротив – по този начин те оценяват даден текст в неговата пълнота и с всички детайли. Разнообразието в текстовете ще дойде от само себе си – все пак имате 365 дни в годината!
  4. Престорени грешки – опитайте нарочно да правите грешки, когато четете позната приказка. Детето Ви ще започне да Ви коригира и така неусетно ще се научи да следи текста. След това остава само една крачка до самостоятелното четене.
  5. Бъдете търпеливи – в началото детето Ви ще чете бавно и на глас. Помагайте му само, ако виждате, че то желае. Дайте му колкото време му е необходимо, за да прочете дадена дума, изречение, текст. Не го насилвайте да чете наум, преди да е готово за това.
  6. Редувайте се в усилията – давайте на детето си възможност да почине и да отдъхне от усилието като се редувате в четенето. Започнете като редувате прочитането на изречения, след това на абзаци, накрая на цели страници. Впоследствие редувайте вечерите, в които четете Вие и чете детето.
  7. Възхищавайте се на успехите. Прочитането на първото изречение, първата цяла страница, първата книга – това са големи постижения за детето Ви. Покажете своето одобрение и радост.
  8. Плавен преход – важно е когато детето Ви се научи да чете самостоятелно да има период, в който все още сте при него. За да не предизвикате стрес с рязкото си отсъствие, редовно бъдете слушател. Започнете да го оставяте да чете без Вас само от време на време, докато постепенно започне да се чувства достатъчно сигурно и спокойно.
  9. Книгата като награда – ако сте доволни от поведението на детето през деня, наградата може да бъде две приказки преди заспиване и обратно – без приказка за наказание.
  10. Уважавайте четящия човек – не прекъсвайте детето си, когато започне да чете или разглежда книжки с картинки. Проявявайте търпение повече, отколкото към която и да е друга дейност. Никога не се надсмивайте над детето си, заради това, че чете – дори да е добронамерено.
  11. Не ограничавайте покупката на нови книги – вместо сладолед, предложете книга. Не се сърдете, когато детето иска нова книга, както бихте направили, когато поиска поредната играчка. Демонстрирайте виждането, че книгата е ценност, а не обикновен предмет.
  12. Четенето не е беля – не се карайте на детето, ако се е залисало в четене и е забравило да свърши дадена задача.
  13. Бъдете толерантни – не насилвайте детето да чете книгите, които Вие искате. Направете предложение, но ако получите отказ – приемете го. Често децата се плашат от непознатото и новото и имат нужда от време, за да преодолеят недоверието си. Това, че Пипи или Том Сойер са любимите Ви герои от детството не означава, че детето Ви ще мисли по същия начин. Оставете малкия четящ човек да формира сам своето мнение. Разрешавайте му да чете всичко, което пожелае, включително и Вашите книги.
  14. Храна за душата, храна за тялото – стремете се да научите детето да изпитва удоволствие както от четенето, така и от храненето. Постарайте се да не създавате навик от гледането на филмчета в интернет по време на обяд или вечеря. Механичното поглъщане на храна е пръв приятел на механичното поглъщане на информация. И двете ще намалят чувствително любопитството, енергичността и креативността у Вашето дете.
  15. Проявявайте интерес – изслушвайте детето, когато Ви разказва за някоя книга, дори наблюденията му да не Ви интригуват особено много. Показвайте му по всякакъв начин, че четенето и възприемането на прочетената информация са важни, стойностни и достойни занимания.

Прочетете още

orig-54319820704157754

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар“ Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, …