Начало / Читатели / „Мерилин обезкостена” от Изабел Уери (ревю)

„Мерилин обезкостена” от Изабел Уери (ревю)

Людмила ЕЛЕНКОВА, „Радио Хеликон”

Дързостта да рушиш законите на литературата изисква познаването им в детайли. Точно това демонстрира белгийската авторка Изабел Уери в „Мерилин обезкостена”. Трите части на романа си тя нарича „кости” и нещо ти засяда в гърлото на всеки ред.  Три възрасти на една жена  – когато е 6-8 годишна, после на 25 години и зрелостта. Нейното  настояще е наша съвременност.  Гравитира между Белгия и Франция. Вероятно е актриса, въобразила живота си като сценарий. Не предлага завършен физически образ, иска читателя сам да го оформи. Името й съвпада с Мерилин Монро, пародия на жаждата за публичност.

Вадим от изначалния смисъл дете, сричащо думи за любов преди да я познава. Следим го загрижени, защото то усеща порастването като отдаване, вижда че животът отправя изисквания, нанася удари, с една дума – боли. В плен на своето тяло става девойка, разкъсвана от желанието да бъде творец, а излиза че си играе, все едно сексуалността я лишава от отговорност. Изабел Уери показва как жената оголена до чисто съзнание приема крайни форми, временни роли, подтикната от чувства е склонна към ирационално поведение. Иска да назове всяко нещо, говори безспир с невъзможната си действителност, копнее за много тела едновременно, пренебрегвайки пола.  Би могла да радва като цвете, да се движи като куче, да се слее с божественото. Държи на отделните  фрагменти, защото те пазят  целостта й.

Книгата е мислена във вид на есемеси и пунктуацията  допълва внушението.   Благодарение на нея текстът е овладян. За да не ни помете канонада от думи. Която всъщност напомня,  колко е трудно пред някое обсебващо желание да сме адекватни в ежедневието. Че е страхотно, ако можем  да запалим с мимолетните си увлечения искрата  за творчество. После имаме право да не търсим логика в действията на хората, красиво е да не спазват ред светлините на прожекторите.  „Обезкостяване” не значи  деморализиране, по-скоро сваляне на грима, миг преди илюзията съвсем да си отиде.

Ако харесвате Брехт, текстовете на Ева Енслър или Сара Кейн, то „Мерилин обезкостена” е изцяло ваша. На останалите препоръчвам да се осмелят и да я пробват.

Книгата получава  Наградата за литература на Европейския съюз през 2013г.

„Мерилин обезкостена”  тук

Прочетете още

230095_b

Роман, който ни извисява

„Калоян боговенчаният“ носи в себе си духа на Средновековието Васил Лазаров е добре познат на …