Начало / Читатели / „Градът на сънуващите книги“ от Валтер Мьорс (ревю)

„Градът на сънуващите книги“ от Валтер Мьорс (ревю)

Десислава ВЕЛИНОВА

За четива като „Градът на сънуващите книги“ няма възраст. Единственото, което се изисква от читателя, е да е наистина, ама наистина, отдаден на книгите и да ги обича с всичката любов, на която е способен. Да ляга и да става с мисълта коя да е следващата, която да погълне, за да задоволи глада си – точно като Книгосъзданията от катакомбите. Нужно е единствено да отворите сетивата си и да почувствате любовта, която струи от всяка страница на „Градът на сънуващите книги“.

Своето приключение в Града ни разказва Змей Митоблудни – динозавър, наивник и непубликуван поет. След като неговият поетичен кръстник Данселот Сричкоплетни напуска света на живите, му завещава един ръкопис – най-ценното, което притежава. Митоблудни тръгва на мисия – да разбере кой е авторът на този текст, защото по думите на всички, които са го прочели, това е най-великата книга, писана някога. Способна е да те разплаче, да те разсмее и да те шокира в рамките на едно изречение. Истинско книжно величие, неповторимо и вдъхновяващо.

След като попада в Книговището, на дневен ред за Змей Митоблудни стои въпросът как по-точно да оцелее. Сблъсква се със създания от всякакъв тип, за които е чел в книгата на Колофоний Дъждосиянието, Книгоисъздания с чудни имена като Дрильо Фриделхирн, Инка Ялмира Риере и Ронгконг Комата. Намира врагове и приятели. И много, много книги – опасни, живи, кожени.

Ще успее ли Митоблудни да открие мистериозния автор? Ще напише ли най-накрая нещо? Кой е Кралят на сенките? Тези и още много въпроси намират своите отговори из страниците на „Градът на сънуващите книги“. Насладете им се.

„Градът на сънуващите книги“ тук

Прочетете още

230095_b

Роман, който ни извисява

„Калоян боговенчаният“ носи в себе си духа на Средновековието Васил Лазаров е добре познат на …