Начало / България / „Сцената е моят дом” на Недялко Йорданов с ново издание

„Сцената е моят дом” на Недялко Йорданов с ново издание

Ново издание на емблематичната книга на Недялко Йорданов „Сцената е моят дом” предстои да излезе, съобщи издателство „Милениум”. В книгата са включени и два анализа на Йорданов на „Чайка” и „Хамлет”. Художници на корицата са Ина Бъчварова и Владимир Венчарски.

През 1963 г. Йорданов започва работа в театъра. Тогава смята, че е временно, но се оказва, че е работа и любов за цял живот. Там създава най-хубавите си текстове. От този повратен момент насам той написва близо тридесет пиеси. „Сцената е моят дом” е поетичен дневник на точно тази любов. Обхваща периода от 1966 до 1996 година.

„Ето… тази книга е един поетичен дневник на моята любов към сцената. Едно припомняне за опитите ми в драматургията, в режисурата, в театралните песни за деца и възрастни. Близо тридесет пиеси съм написал. И почти всяка е свързана с поезия и музика. Не всичко публикувам тук – нямам време и възможност да възстановя толкова много песни, арии, дуети… Реших да публикувам и двата свои анализа на “Хамлет” и “Чайка” – скандални постановки, които (боже, колко отдавна!) взривиха театралната критика. Някой ден ще напиша голямата си книга за театъра, за всичките тези години, в които сцената бе моят дом. Дано времето ми стигне…“ , споделя  в книгата си Йорданов.