Начало / България / Нов труд на Стивън Пинкър излезе на български

Нов труд на Стивън Пинкър излезе на български

След „Материалът на мисълта. Езиковият инстинкт“ и бестселърът „Как работи умът“, на български език излезе и друг мащабен труд на изтъкнатия канадски учен проф. Стивън Пинкър – „По-добрите ангели на нашата природа“, съобщи „Изток-Запад“. Преводът на книгата от английски език е дело на Елена Филипова. Позовавайки се на множество изследвания, статистически данни и експерименти Пинкър смята, че днес подхождаме грешно към темата за човешкото насилие, разглеждайки го като знак колко ниско можем да паднем в поведението си, а не колко високо са се издигнали стандартите ни.

В „По-добрите ангели на нашата природа“  авторът опровергава наложилото се мнение, че насилието расте с всяка изминала година. Ученият излага подробни статистически данни и множество примери и научни изследвания, които доказват, че насилието намалява прогресивно в хода на човешката история и днес живеем в може би най-мирната епоха, откакто видът ни съществува. Той се опитва да установи кои са промените в културната и материалната ни среда, които са дали надмощие на „по-добрите ангели“ у човека. В търсенето на тези фактори, облагодетелствали промяната, Пинкър проследява „шест тенденции, пет вътрешни демони, четири по-добри ангели и пет исторически сили“.

Стивън Пинкър (1954) е сред водещите съвременни учени – психолингвист и когнитивист с утвърден престиж и огромна популярност, благодарение на великолепните му научни трудове, написани на достъпен за широка аудитория език. Бил е директор на Центъра по мозъчни и когнитивни науки в Масачусетския технологичен институт. Преподава психология в Харвардския университет.

„Тази книга е за навярно най-важното нещо, случвало се някога в човешката история. Вярвате или не – а знам, че повечето хора не вярват, – насилието е намалявало в течение на дълги периоди от време и днес ние живеем в може би най-мирната епоха, откакто съществува нашият вид. Това намаляване, разбира се, не е протекло гладко, то не е свело насилието до нула и няма гаранция, че ще продължи. Но то е неоспоримо явление, видимо в мащаб от хилядолетия до години, от воденето на войни до шамаросването на децата“, заявява авторът.

„По-добрите ангели на нашата природа“  тук

Прочетете още

192662_b-199x300

„По-добрите ангели на нашата природа“ от Стивън Пинкър (откъс)

ПО-ДОБРИТЕ АНГЕЛИ Няма спор, че в нашите гърди е влята някаква добронамереност, колкото и малка …