Начало / България / 7 концерта в „Хеликон“ по случай Светото Благовещение

7 концерта в „Хеликон“ по случай Светото Благовещение

В 19 книжарници на „Хеликон“ в 14 града 25 март премина под знака на Благовещение – Денят, в който Дева Мария получава благата вест от Архангел Гавраил, че ще роди Спасителя. Това е изконният празник на християнската майка и жена, който обаче е пренебрегван умишлено от десетилетия наред заради политическата конюнктура. Неговото налагане като ден на майката се корени дълбоко в историята на християнството, а през годините на Първата световна война в България 25 март придобива гражданственост и популярност. Чества се до 1948 г., след което насилствено е подменен с 8 март.

Именно възстановяването на историческата истина е каузата на книжарници „Хеликон“. Водосвет, молитва, питка с мед, благопожелания, литературни четения, цветя за дамите бяха част ритуалната програма на книжарниците. Празникът беше отбелязан със седем концерта – в „Хеликон-България“, „Хеликон-Пловдив, Център“, „Хеликон-Стара Загора“ и „Хеликон-Габрово“, „Хеликон-Шумен“, „Хеликон-Велико Търново“ и „Хеликон-Сливен“  ценителите на книгата ги получиха като подарък за Светото Благовещение от книжарите. Лекции, посветени на майката бяха изнесени в „Хеликон-Добрич“ и „Хеликон-Благоевград“.

В столичната книжарница „Хеликон-България“ Елица Мирчева, Вероника Табакова, Кристина Стоянова, Александра Дичева и Ани Тенева , под ръководството на маестро Ростислав Йовчев, свириха творби от Моцарт, Шуман, Шопен, Рахманинов, Дебюси,  Веселин Стоянов. Тримата тенори от Старозагорската опера – Милен Денев, Васко Влахов и Иван Иванов,  повдигнаха и завъртяха в щастливо ликуване духа на клиентите на книжарницата. Уникален концерт изнесоха в Бургас учениците на Благовеста Рядкова – Михаил Михалев-пиано, Маломир Ингилизов-вокал и Симеон Минчев-китара. В програмата бяха включени творби от Бах, Скарлати, Глуг, Бетовен, Моцарт,Шопен и Шуберт. Китарни изпълнения на учениците на Иван Гутев – Анджелина Фогърти, Николет и Александра Иванови и Петър Мезинов, огласиха книжарницата в Габрово. Незабравима атмосфера създадоха децата от читалище „Зора“ в Сливен. Евъргрийни, в изпълнение на „Трио арт“ пък звучаха в „Хеликон-Велико Търново“. Уникален клавирен концерт изнесоха и възпитаниците на СМУ Пловдив в „Хеликон-Център“.

Свързани заглавия

Благовещение за книгите и хората

Денят на християнската майка ще бъде отбелязан във всички книжарници „Хеликон“

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …