Начало / Свят / Иранският аятолах Хаменей се обяви за запален читател

Иранският аятолах Хаменей се обяви за запален читател

Върховният лидер на Иран аятолах Хаменей се обяви за запален читател, съобщи „Гардиън”. Той стори това в профила си на английски език в социалната мрежа „Туитър”. Той заяви, че се възхищава на съветските автори Михаил Шолохов и Алексей Толстой.

Аятолах Али Хаменей поясни, че не харесва киното и визуалните изкуства. Той е най-силната фигура в Иран след 1989 г., когато почина Рухолах Хомейни, положил основите на Ислямската революция. От тогава насам Хаменей установи режим, в който цензурата е повсеместна, а повече от 20 писатели са в затвора заради творчеството си.

75-годишният лидер информира своите повече от 100 000 последователи в „Туитър”, че е прочел безброй поеми и романи. Той заяви, че не е част от почитателите на масовата литература. Хаменей обяви, че трудовете на Шолоков са интересни, а Толстой бил възхитителен писател.

Алексей Толстой е далечен роднина на своя сънародник и класик Лев Толстой. Той е бивш благородник, който е използван за пропаганда от управляващите в СССР. Шолохов е по-признат в световен мащаб автор, който дори получава Нобелова награда за литература през 1965 г.

Даниъл Калдър, писател, критик и колумнист, написал много статии за различни диктаторски режими, напомни, че и двамата са били поддръжници на режима на Йосиф Сталин. Той определи Толстой като „интересна фигура”. Алексей Толстой в началото е бил против болшевиките, става дисидент, но впоследствие се връща в родината си. Според Калдър, Толстой е бил достатъчно способен да пише текстове, които да се харесат на хората на Сталин. Той е бил един от писателите, които са успели да се адаптират към ситуацията и да избегнат изпращане в затвор или трудов лагер.

Според ПЕН клуб, международната организация на писателите, самоопределянето на Хаменей за „запален читател” е „горчива ирония”. От организацията смятат, че като се има предвид цензурата, която той налага в Иран, думите му са „обида към всички любители на книгите и литерурата по света”.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …