Начало / Свят / Марина Фиорато и Джейн Костело бяха номинирани за най-добър любовен роман

Марина Фиорато и Джейн Костело бяха номинирани за най-добър любовен роман

Март се смята за месец на дамите, но февруари е признат за месец на любовта. Те са свързани и с раздаването на едни от най-романтичните литературни награди – тези на Асоциацията на авторите на любовни романи (ААЛР).

В навечерието на Свети Валентин ААЛР обяви и новите си номинации за Наградата за най-добра любовна книга в различните категории. Наградата се дава всяка година от 1960 г. насам, като върви с чек за 5000 лири. Тази година прочутата Барбара Тейлър Брадфорд ще обяви лауреатите на специална церемония на 16 март в Лондон. Връчват се призове в няколко категории: най-добра книга, любовен роман, исторически роман,  епос, комедия, еротичен  и тийн-роман.

Тази година номинация за Историческ и романс получи „Беатриче и Бенедикт“ от Марина Фиорато. Джейн Костело („Шаферки“, „Списък с желания“, „Почти женени“ и др.) е номинирана в категорията Комедиен романс с „The Time of Our Lives“.

Асоциацията на авторите на любовни романи е създадена в Англия през 1960 г. с цела да популяризира жанра и да насърчи добрите писатели да се гмурнат в морето от люнов. От тогава над 700 писатели са били в даден момент членове на асоциацията.

Досега приза – кристална звезда са прибирали автори като Джоджо Мойс (на два пъти, включително и за „Последното писмо от любимия“ през 2011 г.), Розамунде Пилхнер (за „Завръщане у дома“ през 1996 г.), Филипа Грегъри (за „Другата Болейн“ през 2002 г.), Кати Кели (за „Някой като теб“ през 2001 г.) и др.

Миналата година почетна награда за цялостно творчество от асоциацята получи Хелън Филдинг за серията си книги за Бриджет Джоунс. С тази чест са удостоявани и Софи Кинсела, Розамунде Пилхнер, Джоана Тролъп, Мейв Бинчи, Пени Джордан и др.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …