Начало / България / 85% от тийнейджърите нямат доверие на родителите си

85% от тийнейджърите нямат доверие на родителите си

Преобладаващата част от тийнейджърите в България не усещат доверие от страна на родителите си и избягват да споделят проблемите си с тях, показва проучване на организацията „Инсайт България“. Само 15 % от младежите се радват на взаимно доверие в отношенията с родителите си.

Липсата на открит разговор между двете страни често води до загуба на доверие, подозрения и наказания, налагани от родителите към техните деца. Възрастните често избягват директна комуникация с младежите, като не търсят пряко в разговор причините за определен тип поведение или реакция на тийнейджърите, а предпочитат по-лесния вариант – демонстрират недоволство, поставят правила и ограничения и по този начин се превръщат във враг на собственото си дете.

Попитани каква е причината да загубят доверие във своите родители, българските тийнейджъри отговарят: шпиониране на личния живот, усещане за предаване на доверие, демонстрация на неуважение, налагане на усещане за вина или страх, демонстрация на липса на знание и злепоставяне, липса на откровеност и споделяне. Именно търсенето на открита комуникация и приятелски отношения между тийнейджърите у нас и техните родители води до отчуждение, затваряне в себе си и несподеляне на проблемите.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …