Начало / България / Фабрис Лара: Ромен Гари е говорил български

Фабрис Лара: Ромен Гари е говорил български

Вчера, 16 декември, във Френския културен център в София  беше отбеляза на 100-годишнината от рождението на Ромен Гари – френски интелектуалец от литовско-еврейски произход, роден в някогашната Руска империя. Гари е живял в България в качеството си на дипломат и е оставил ценни сведения за положението в страната.

За живота и творчеството му говори Райна Карчева (дипломат, носител на Ордена на Почетния легион). Тя разказа за работата му във френското посолство през декември 1946 г. В докладите си Гари е описал как компартията установява тоталитарната си власт със съдействието на Москва. Без да е бил антикомунист Гари не е спестявал критичните си констатации към новата власт. В докладите си пишел, че „България не е узряла за демокрация по западен образец. Като индивиди българите имат развито политическо чувство като на западния човек, но назадничавото е управлението. Демокрацията се разбира като диктатура на пролетариата, а самият народ се представлява от една партия.“

Ромен Гари бил много близък със земеделеца Никола Петков и е публикувал свои статии в българските опозиционни издания.Романът „Европейско възпитание“ излиза в подлистник на „Народно земеделско знаме“ – орган на БЗНС. Гари редовно и подробно е информирал европейските вестници  за процеса срещу Никола Петков, убит от комунистите на 23 септември 1947.

Ромен Гари е говорил на български с населението и на руски с Георги Димитров, добави от своя страна Фабрис Лара, зам.-директор на Висшето училище по публична администрация. Той призна, че 5 години от живота си е посветил на дипломата писател, включително и дисертацията си. Любимото място на Гари за срещи в София е бил „Юнион клуб“, но той е имал контакти с множество личности, имал е достъп и до различни обществени кръгове и среди.“В докладите му от София личи политическа зрялост, таланта му да предвижда ходовете на властта и самите събития“, добави Лара. По думите му Гари е бил еднакво добър и на дипломатическото, и а писателското поприще, което рядко се е отдавало на една и съща личност. Като дипломат е бил със силно лично присъствие, абсолютно атипичен за дипломатическите среди, не просто се е различавал от колегите си, а е бил изключение от институцията и средата си, без да е в конфликт с тях.

Фабрис Лара говори и за съчетанието дипломат писател, което е традиция за Франция, за общото и различията между двете поприща. По думите му това „е характеристика на Франция в чужбина. Дипломатът писател двойно увеличава влиянието на Франция“, сподели лекторът от Париж

Ромен Гари (Роман Кацев), е два пъти носител на престижната френска награда „Гонкур. Това е прецедент, защото тази награда не са дава два пъти на един и същи човек, а втория път той я получава с псевдонима Емил Ажар (през 1975 г.) за романа „Животът пред теб“. С космополитен произход той е и една многостранна личност – летец е от армията на ген. Де Гол във войната срещу хитлеристка Германия, кинорежисьор, журналист, писател, дипломат.

(По БГНЕС)

Свързани заглавия

Дебат на тема „Ромен Гари – дипломат и европеец“ във Френския културен институт

Франция отбелязва 100-годишнината от рождението на Гари с неизлизала книга 

Ромен Гари: Да обичаш е приключение без карта и компас

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …