Начало / Критика / Как да намерим време да пишем (съвети за писатели любители)

Как да намерим време да пишем (съвети за писатели любители)

Хората, които искат да пишат, но не могат да си позволят да бъдат писатели на пълен работен ден, често се оплакват, че нямат достатъчно време за хобито си. Сайтът thewritepractice.com публикува текст, съдържащ съвети, които да помогнат на писателите любители да намерят време за творчество. Ето ги и тях:

1.    Проба и грешка. Всеки функционира различно през деня. За да намерите най-подходящия момент за писане, трябва да експериментирате. Опитайте преди, след работа или в обедната си почивка. Така ще откриете кога сте най-творчески настроени и най-продуктивни.

2.    Направете си график. За тези, които не могат да живеят без часовник и календар – направете си график. Разбира се, лесно е да отмените „срещата“, ако нещо друго изникне. Тук се налага да промените нагласата и да направите времето за писане приоритет. Другият вариант е да си насрочите време за писане много рано сутрин или късно вечер, когато останалите ангажименти са по-малко.

3.    Откажете се от нещо. Колкото и да е зает съвременния живот, всеки ден ние прекарваме много време в правене на нищо. Дали ще гледаме профилите си в социалните мрежи или ще прескачаме между телевизионните канали, това е време, което може да се оползотвори. Разбира се, че почивката и разсейването от ежедневните задачи е нещо важно, но ако прекалим, не си навличаме нищо друго освен чувство за вина и липса на резултати.

4.    Намерете си място за писане. Намирането на конкретно място, на което да пишете, помага. Но не е нужно да сте толкова пунктуални. Можете просто да си създадете навици, които да ви мотивират да творите на белия лист. Например, можете да отделяте по един час всяка сутрин през уикенда с кафе и лаптоп в ръка. Често с малки крачки се стига далеч.

5.    Засичайте. Когато времето е кът, засичането може да е от помощ. Когато нагласите таймера, можете да се концентрирате единствено в писането и да не си губите времето. Друг вариант е да опитате да съкратите времето на вършене на друга дейност, за да посветите оставащите минути за писане. Ако чистенето ви отнема 30 минути, опитайте да го завършите за 15, а през останалите 15 пишете.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …