Начало / Свят / Майкъл Бонд: Писмата, с които издатели ми отказваха преди Падингтън, можеха да стигнат да облепя стените в апартамента си

Майкъл Бонд: Писмата, с които издатели ми отказваха преди Падингтън, можеха да стигнат да облепя стените в апартамента си

Книгите за мечето Падингтън са продадени в над 35 милиона копия в цял свят от началото на поредицата през 1958 г., а по тях се прави и холивудски филм. Преди да уцели джакпота с култовия си персонаж обаче, писателят Майкъл Бонд твърди, че писмата с откази от издатели му стигали да облепи стените в апартамента си, съобщи британският „Телеграф“.

„Първият ми разказ, написан в Египет, докато още служех в армията, беше публикуван от „London Opinion“ през 1947 г. И макар през следващите години да имах някакъв успех, можех да облепя стените в апартамента си с писма, в които издатели ми отказваха“, споделя 88-годишният писател.

Докато се разхождал покрай гара „Падингтън“ в Лондон, той видял плюшено мече, оставено самотно в магазин за играчки в една коледна вечер. Бонд решил да го купи и да го подари на съпругата си. Кръстили го Падингтън, на гарата, и играчката се превърнала в „част от семейството“. Впоследствие авторът решил да започне да пише за мечето.

„Мисълта, че някой ден той ще стане герой на книга, никога не ми минаваше през ума в началото. Пишех единствено за собствено удоволствие“, казва Бонд.

Свързани заглавия
Майкъл Бонд е ужасен от мисълта, че друг писател може да пише за мечето Падингтън

Мечето Падингтън се завръща в нова книга
Мечето Падингтън е вече във Варна

Книгите за Мечето Падингтън тук

Фото: action.org.uk

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …