Начало / Свят / Топ литературен агент сравни „Амазон“ с ИДИЛ

Топ литературен агент сравни „Амазон“ с ИДИЛ

Андрю Уайли, един от най-влиятелните литературни агенти в света, който работи с писатели като Салман Рушди, Иън Макюън, Филип Рот и Мартин Еймис, сравни „Амазон“ с радикалната ислямска терористична групировка ИДИЛ, съобщи „Гардиън“. Той нападна „бруталните“ методи на компанията на Джеф Безос и призова издателите да не се огъват в преговорите с онлайн търговската организация. Уайли говори на фестивала на писателите в Торонто.

„Вярвам, че с подобряването на състоянието на издателския бизнес, този дистрибуционен канал, подобен на ИДИЛ, „Амазон“, ще бъде заровен и издателите ще могат да вдигнат приходите на писателите. Авторите ще има достатъчно пари, за да живеят. Досега индустрията се криеше, хленчеше и скимтеше, давайки на „Амазон“ всичко, което искат. Това вече трябва да спре. „Hachette“ заслужават уважение, защото начертаха линия в пясъка и не отстъпиха назад“, коментира Уайли.

Това не е първия път, в който той напада компанията за онлайн търговия. През март тази година литературният агент заяви, че между „Амазон“ и чума, човек трябва да избере чума. Тогава той допълни, че те имат издателска програма „достойна за техния идиотизъм“.

Андрю Уайли адресира и други явления в бизнеса с книги. По време на речта си, озаглавена „Състоянието на индустрията: Това, което има значение за писателите“, той каза, че романите на Е Л Джеймс от еротичната трилогия „Петдесет нюанса сиво“ са „сред най-срамните неща в западната култура“, а самоиздаването било „еквивалент на това да кажеш на всеки, който си пее под душа, че заслужава място в „Ла Скала“.

Свързани заглавия
Пол Кругман: „Амазон“ вреди и на писателите, и на читателите

Британски комедиант обвини „Амазон“ в монопол и измама
Германските автори подкрепиха американските срещу „Амазон”

Фото: the-digital-reader.com

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …