Начало / Читатели / „Пепеляшките“ от Кристина Улсон (ревю)

„Пепеляшките“ от Кристина Улсон (ревю)

 

Людмила ЕЛЕНКОВА

След Стиг Ларшон шведските криминални писатели доминират в класациите за най – продавани книги в цяла Европа, и все по-непознати и по-добри имена напредват успешно в жанра. Авторката е много интересна – тя е само на 35 години, но  вече експерт по борба с тероризма във Виена. Била е дипломат  в Министерстото на външните работи на Швеция, анализатор във Военната академия, анализатор в Тайните служби и аташе в Багдад. Автор е на редица научни трудове на външнополитическа тематика.

„Пепеляшките” е дебютният й роман.  Изключително социален, той разисква болезнената тема за отчуждението в семейстото и насилието, което го поражда.

Майката на шестгодишната Лилиан слиза за малко от влака, когато той спира между Гьотеборг и Стокхолм. Едно разсейване й струва живота на детето. Момиченцето е отвлечено и убито, следват още жертви на деца до момента в който извършителят не допуска фатална грешка, и тя помага за залавянето му. Опитен екип, но не от суперченгета, а от хора със слабости и тревоги, с пропуски в личния си живот,  започва страшно  разследване, истинско надбягване със смъртта.

Именно върху грешките и греховете  е построен романа. През целия сюжет вървят парещи въпроси – от каква позиция човек  раздава правосъдие и иска възмездие – на родител, служител на органите на реда, а може би някой полудял от сблъсъка си с невинността. „Пепеляшки” са всички използвали някакъв мимолетен шанс в живота си.  Затова тук на прицел са не само жените и децата, въобще  хората неспособни да понесат отговорност за своите действия.

Шведската писателка Кристина Улсон посочва като престъпно цялото общество, живеещо в студенина и рационална пресметливост. Нейната логика ще държи интереса ви буден докрай, а след прочита на тази книга, приказката за Пепеляшка независимо от кого е разказана – от Братя Грим или Шарл Перо, вече няма да ви изглежда съща.

„Пепеляшките“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …