Начало / Свят / Наградата „Букър“ спасила Ричард Фланаган от работа в австралийските мини

Наградата „Букър“ спасила Ричард Фланаган от работа в австралийските мини

Триумфът с наградата „Букър“ спасил Ричард Фланаган от работа в австралийските мини, съобщи „Гардиън“. Писателят прекарал дълго време в писане на романа „The Narrow Road to the Deep North“ и нямал други приходи, което го карало да обмисля работа в мините в северната част на Австралия. Сега обаче, само седмица след като произведението беше отличено с престижния приз, от него са продадени копия на стойност 140 000 паунда. Отделно авторът прибави към сметката си премия от 50 000 паунда.

Книгата разказва любовна и драматична история, развиваща се по време на строенето на важната за Япония Сиамско-бирманска железопътна линия по време на Втората световна война. Бащата на писателя е сред 60-те хиляди пленници, участвали в изграждането на така наречената „железница на смъртта“. Той оцелява, но умира в деня на завършването на книгата на 98 години.

Миналата седмица Фланаган заяви, че ще използва приходите, за да „живее“.

„Аз не съм богат човек. Тези пари ще ми позволят да продължа да пиша. Преди година и половина, когато завърших тази книга, обмислях да си потърся някаква работа в мините в Северна Австралия. Нещата бяха в застой с писането. Прекарах толкова дълго време в работа по този роман. Но това не е нещо необичайно за писателите. Писането означава тежък живот за много писатели“, допълни той.

От „Chatto and Windus“, издателството на Фланаган, заявиха, че победата му осигурява „заслужено място на световна сцена като един от най- завладяващите писатели“.

Свързани заглавия
Ричард Фланаган: Понякога ме е срам, че съм австралиец
Ричард Фланаган спечели „Мен Букър”

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …