Начало / България / Изложбата „Яворов и Македония” може да се види в Националната библиотека

Изложбата „Яворов и Македония” може да се види в Националната библиотека

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” преди ден беше открита изложбата „Яворов и Македония”, поводът е 100-годишнината от смъртта на поета, която се навършва на 29 октомври, съобщи news.bg. Тя е подредена в централното фоайе и може да се види до 16 ноември.

В експозицията има оригинални документи на Яворов – писмо на баща му на четника Каран Будевски, телеграма на Данаил Крапчев до Яворов, както и последното му завещание. Особено ценни са прощалното писмо на Яворов до Тодор Александров, както и писмото на Йонко Вапцаров до поета за противоречията в освободителното движение. Може да се види и първата публикация на стихотворението „Бежанци“, както и много снимки.

Яворов се посвещава на Македония до последния си дъх, обясни доц. Милкана Бошнакова. По думите й за каузата Македония поетът работи доброволно, усърдно, без всякаква корист и със завидно постоянство.  Още 17-годишен той е пленен от идеята за освобождението на Македония. Вдъхновен е от четническата акция на върховния комитет в България. Той влиза в контакти с Вътрешната македоно-одринска революционна организация през 1897 г., като първоначално става редактор на различни издания, свързани с Македоно-одринското революционно движение – „Дело“, „Свобода или смърт“, „Автономия“, „Илинден“. При избухването на Балканската война през 1912 г. поетът става доброволец в Македоно-одринското опълчение и оглавява партизанска чета №15, за което е награден с кръст „За храброст“.

„Изложбата е от оригинали. Само 5 експоната са копия от чужди архиви. Оригиналите, които излагаме са уникални”, каза доц. Бошнакова.

Произведенията на Яворов тук

Книги за Яворов тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …