Начало / България / Деница Дилова и Васил Панайотов са победителите от конкурса „Нов български роман“ на „Сиела“

Деница Дилова и Васил Панайотов са победителите от конкурса „Нов български роман“ на „Сиела“

Деница Дилова и Васил Панайотов са победителите в първия анонимен конкурс за „Нов български роман“ на издателство „Сиела“.  Дилова спечели голямата награда – 3000 лв. и издаване на романа с работно заглавие „Непорочна практика“. Романът на Васил Панайотов „Отчужден“ също ще бъде публикуван.

Конкурсът бе обявен в началото на годината, като в него се включиха над 4000 творби. Кандидатите трябваше да изпратят непубликувани досега текстове. До финала достигнаха 10 романа, определени от жури в състав: Любен Дилов-син, Пепа Георгиева, Амелия Личева, Ваня Щерева и Захари Карабашлиев.

„В този конкурс влязох като читател, не като оценител. Основната задача на един автор е да ме накара да чета и да продължавам да чета, да ме увлече. Целта на този конкурс не е просто да обявим победител, а да окуражим онези, които пишат“, каза главният редактор на „Сиела“ Захари Карабашлиев.

Деница Дилова определя жанра на романа си като социална сатира. Идеите за книгата „Непорочна практика“ идвали по време на сутрешния й крос.

„Аз много чета и не смятам това за предимство“, казва Дилова.

Деница е журналистка от Разград, има издаден сборник с разкази – „Тънкости на приготвянето“.  От пролетта на 2006 г. участва като съавтор в списание „Експрес“ Разград, а от края на 2006 г. е директор на в. „Лудогорски вестник“. С два свои разказа през 2006 г. печели гласовете на публиката и поощрителната награда от конкурса „Очи за себе си“ (ХуЛите), през 2008 г. печели първи места в литературните конкурси на Public Republic и Литературата Днес. През 2010 г. става носител на Първа награда от Осмия конкурс за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine (2010).

Васил Панайотов, който е бивш национал по плуване и настоящ състезател по бойни спортове, се изявява като автор на разкази за сп. „Жената днес“.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …