Начало / България / Две литературни премиери и изложби са в програмата на Полския културен институт за октомври

Две литературни премиери и изложби са в програмата на Полския културен институт за октомври

Премиери на две книги и две литературни изложба са включени в програмата на Полския културен институт за октомври. Месецът бе открит с изложба на най-добрите автори на полски комикс. В нея бе включена колекция от произведения на най-изтъкнатите представители на полския комикс, сред които Збигнев Ленгрен, Хенрик Йежи Хмелевски (Татко Хмел) и много други.

На 8 октомври в 18 ч ще се проведе премиерата на българското издание на книгата „Mилош и Бродски. Магнитното поле” и Анджей Франашек, автор на биографията на Чеслав Милош и на сценария на филма „Милош“. Ще присъства проф. Ирена Груджинска-Грос, а водещ ще е проф. Амелия Личева, поетеса, литературовед, преподавател в катедрата по теория на литературата на Софийския университет. Представяне на книгата ще има и на следващия ден – в 13 ч във Великотърновския университет.

На 13 октомври в 18 ч в галерия „Академия“ в Националната художествена академия ще бъде открита изложбата „Либература или тоталната литература” с участието на авторите Катажина Базарник и Зенон Файфер. Либература е ново явление на полската и международната литературна сцена, инициирано през 1999 г. от поета и драматург Зенон Файфер и развивано в различни посоки съвместно с Катажина Базарник, въвела либературата в академичния дискурс. С течение на времето в съвременната полска литература се формира отделно и оригинално течение, радващо се на все по-силен интерес и извън пределите на Полша.  Изложбата ще представи най-интересните примери на работи, надхвърлящи в значителна степен читателските навици и разкриващи пред читателя съвършено нов тип четиво.

На 22 октомври в сряда в Полския институт в 18 ч ще бъде представено българското издание на книгата „Нове. Археологически пътеводител по римски легионерски лагер и ранновизантийски град” на Тадеуш Сарновски, Анджей Б. Бернацки, Maртин Лемке, Aгнешка Томас, Павлина Владкова.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …