Начало / Критика / 10 правила за начинаещи писателки

10 правила за начинаещи писателки

Представяме ви 10 правила за начинаещи писателки, дело на АК Търнър –  авторка и блогър. Нейни са книгите „This Little Piggy Went to the Liquor Store“, „Mommy Had a Little Flask“ и  „Hair of the Corn Dog“. Текстът й е публикуван в huffingtonpost.com.

1.    Ако някой ваш близък не се интересува от идеите ви, не ги дискутирайте с него. Няма смисъл да търсите насърчителни коментари там, където няма да ги намерите. Инвестирайте енергията си в писане. Освен това, мненията на хората се променят с времето.

2.    Научете се да бъдете по-големи егоистки, когата става въпрос за собственото ви време. Не придобивайте навика да посвещавате времето си единствено на другите. Вземете пример от мъжете в това отношение.

3.    Никога не се срамувайте от жанра, който сте избрали. Всеки жанр има своята стойност. Независимо дали пишете романтична литература, поезия, фентъзи, ужаси или криминални романи, вашето творчество е значимо.

4.    Ако някой ви казва, че не можете да направите нещо, не говорете с този човек. Животът е прекалено кратък за подобен негативизъм.

5.    Никога не съжалявайте за времето, прекарано в четене. Четенето помага. Когато искате да сте писателка, трябва да четете. Дори книги, които не ви забавляват.

6.    Признанието и критиките идват от неподозирани места. Не се опитвайте да се харесате на точно определени хора. Както никой не е длъжен да ви харесва, така и вие не сте длъжни на никого. Просто бъдете благодарни за позитивните коментари и взимайте градивното от критиките.

7.    Открадвайте си време за писане. Почти никой писател няма късмета да започне на пълен работен ден. Независимо какво е ежедневието ви, отделяйте малко време за писане.

8.    Радвайте се за успеха на други писатели. Литературата не е състезание. Другите автори са вашата общност. Бъдете радостни за тях и ги подкрепяйте, ако искате и те да ви подкрепят. Не забравяйте, че добрите книги карат читателите да търсят още добри книги.

9.    Не съжалявайте за това, което не сте направили. Гледайте към бъдещето. След една година ще сте с една година по-възрастна при всички положения. Но от вас зависи дали тогава ще имате завършен ръкопис или не. Направете избора си и не съжалявайте, какъвто и да е той.

10.    Няма правила. Ако попаднете на писателски съвети, които не работят при вас, игнорирайте ги. Намерете си състема, която да е успешна за вас и вашата продуктивност. Останалото няма значение.

Фото: rastervectorgraphicsacohenblogspot.blogspot.com

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

2 Коментари

  1. Тук има още няколко много добри съвета, които може да се окажат полезни за писатели, особено ако са начинаещи :) http://www.bg-damma.com/kultura-i-izkustvo/literatura/1428_Saveti-za-nachinaeshti-pisateli

  2. Най-добрият съвет е 10.