Начало / Свят / Изложба с първите илюстрации на Дракула и чудовището на Франкенщайн отбелязва 250 години от публикуването на „Замъкът Отранто“ от Хорас Уолпоул

Изложба с първите илюстрации на Дракула и чудовището на Франкенщайн отбелязва 250 години от публикуването на „Замъкът Отранто“ от Хорас Уолпоул

Изложба, наречена „Terror and Wonder: the Gothic Imagination“, ще отбележи 250-ата годишнина от публикуването на първия готически роман – „Замъкът Отранто“, дело на Хорас Уолпоул, съобщи „Гардиън“. Изложбата ще бъде най-голямата в Обединеното кралство досега, посветена на готическата литература. Тя ще отвори врати утре в Британската национална библиотека и ще продължи до 20 януари 2015 г.

На изложбата ще бъде показана първата илюстрация на всеизвестния граф Дракула, главен герой от едноименния роман на Брам Стокър от 1897 г. Изображението е от издание на творбата от 1901 г. Там Дракула е древно същество, нещо между човек и прилеп, много стар, блед, слаб и висок. Много различен от образите, изиграни от актьорите Кристофър Лий, Бела Лугоши и Гари Олдман в популярните екранизации.

Посетителите ще могат да видят и първата илюстрация на чудовището, сътворено от д-р Виктор Франкенщайн, в книгата на Мери Шели. Тя е от 1831 г. и е нарисувана от художника Тиодор фон Холст. Произведението на Шели излиза анонимно през 1818 г., но е публикувано отново, допълнено, 13 години по-късно.

Сред атракциите ще бъдат още ръкописи на класики като „Доктор Джекил и господин Хайд“ от Робърт Луис Стивънсън и „Оливър Туист“ от Чарлс Дикенс, както и писмо от един от най-известните серийни убийци, Джак Изкормвача.

На изложбата ще бъде обърнато внимание и на по-съвременни автори като Анджела Картър и Мервин Пийк. Тя ще покаже и влиянието на готическата литература върху филми, мода, култура, музика и архитектура.

Свързани заглавия
Замъкът на Дракула се продава

165 години от рождението на Брам Стокър

Брам Стокър: Моето отмъщение започна
Седем писатели, които запазват работата си, въпреки че пишат
Договорът за „Дракула” на бял свят след повече от 100 години
Мери Шели: Жените трябва да имат надмощие не над мъжете, а над себе си

Голяма колекция от непубликувани писма на Мери Шели беше открита

Копие от нулевата серия на „Франкенщайн”, посветено на Лорд Байрон, беше открито

Книги от Мери Шели тук

Книги от Брам Стокър тук

Скрийншот: theguardian.com

 

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …