Начало / Свят / В. С. Найпол няма да присъства на литературния фестивал в Бали, отказали да му платят искания хонорар

В. С. Найпол няма да присъства на литературния фестивал в Бали, отказали да му платят искания хонорар

Нобеловият лауреат В. С. Найпол няма да присъства на литературния фестивал в Бали, съобщи „Гардиън“. Причината е, че организаторите отказали да му платят искания хонорар, който се равнявал на 20 000 долара за 11-часово присъствие на събитието. „Ubud Writers and Readers festival“ ще се проведе в началото на октомври за 11-та поредна година.

Литературният фестивал в Бали е едно от най-мащабните културни сабития в югоизточна Азия. Тази година гости ще бъдат известни имена като Аймиър Макбрайд, Вал Макдърмид и Амитав Гош. Организаторите се договорили и с Найпол, но впоследствие договорката пропаднала, след като те разбрали за финансовите му изисквания.

Джанет ДеНийф, писателка и основателка на фестивала, коментира:

„Искрено съжаляваме за промяната. Тя се налага, защото не можем да изпълним 11-часовите изисквания на сър В. С. Найпол. След като се разбрахме преди месеци, сега Найпол поиска 20 000 долара за 11 часа присъствие. Ако се бяхме съгласили, поставяхме бъдещето на фестивала под съмнение. Като неправителствена организация ние разчитаме на щедростта на нашите спонсори и партньори, както и на добрата воля на писатели и хора на изкуството, които помагат да превърнем „Ubud Writers and Readers festival“ в магическо събитие. Много сме разочаровани, най-вече заради хората, които са си купили билети заради него, а няма да имат възможност да го видят.“

Литературният агент на нобелиста, Андрю Уайли, заяви, че не хонорарът бил проблемът, а друга точка в договора. Уайли допълва, че писателят отказал да присъства и заради факта, че от фестивала промотирали неговото участие без той да е поставил подписа си на официален документ.

От „Ubud Writers and Readers festival“ обявиха, че са се свързали с хората, купили си билети за „Вечер със сър В. С. Найпол“, която трябваше да се проведе на 3 октомври. Организаторите са им предложили пълно възстановяване на средствата.

Сър Видиядхар Сураджпрасад Найпол, по-известен като  В. С. Найпол, е британски писател от индийски произход, роден през 1932 г. Известен е с автобиографичните си хроники и пътеписи. Публикувал е над 30 книги за период от 50 години. В българските книжарници е достъпна творбата му „Половин живот“. Найпол получава Нобелова награда за литература през 2001 г.

Свързани заглавия
Марк Леви и нобелистът В.С. Найпол – гости на книжния панаир в Шанхай
Нобелистът Найпол отвори война на писателките
Найпол и Теру заровиха томахавката

„Половин живот“ от В. С. Найпол тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …