Начало / Свят / Писателска организация призова борда на директорите на „Амазон“ да вземат страна в диспута с „Hachette“

Писателска организация призова борда на директорите на „Амазон“ да вземат страна в диспута с „Hachette“

Писателската организация „Authors United“ призова членовете на борда на директорите на „Амазон“ да вземат страна в диспута с „Hachette“, съобщи „Гардиън“. Както е известно, онлайн търговецът е в кавга с издателската къща вече 6 месеца във връзка с цените на е-книгите. Компанията на Джеф Безос забавя доставки, отказва предварителни поръчки и използва най-различни тактики, за да навреди на продажбите на „Hachette“.

„Authors United“ публикува открито писмо до 10-те члена на борда на директорите на „Амазон“. В него се твърди, че компанията е причина продажбите на френско-американското издателство да бъдат намалени с 50%. Под писмото подписа си са поставили автори на бестселъри като Малкълм Гладуел, Стивън Кинг, Дона Тарт, Сюзан Колинс и др. Ето и част от писмото:

„Като една от най-големите световни организации „Амазон“ не са принудени да правят нищо. Това е очевиден факт. Всички ние имаме възможност за избор. „Амазон“ избра да навреди на 2 500 писатели и техните книги. Те могат да спрат това още утре, като в същото време продължат преговорите. В момента „Амазон“ пречи на писателите да издържат семействата си, да изплащат своите ипотеки и да покриват финансовата част от образованието на своите деца.

Не вярваме, че всички членове на борда на директорите одобряват тези действия. Задаваме ви въпросите: Одобрявате ли тези санкции като член на борда на директорите? Опитите за блокиране на продажбите на книги имат дълга и мръсна история. Искате ли да бъдете част от нея? Силно вярваме, че подобни неща нямат място в един съвременен търговски спор. „Амазон“ притежава и други инструменти, които да използва в диспута. Не е нужно да вреди на тези автори, които са помогнали на компанията да стане може би най-големия дистрибутор в света“.

Свързани заглавия
Германските автори подкрепиха американските срещу „Амазон”

Агенцията, държаща правата на Джордж Оруел, се опълчи на „Амазон“

Министърът на културата на Франция: „Амазон“ застрашава разнородността в литературата

Лий Чайлд: Не ме интересува формата на книгите ми, стига те да достигат до читателите

„Амазон“ отговори на „Hachette“ с писмо до читателите

Писатели платиха цяла страница реклама срещу „Амазон”

900 писатели се обединиха срещу „Амазон”

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …