Начало / България / Цветан Тодоров представя „Несъвършената градина“ във Френския институт на 23 септември

Цветан Тодоров представя „Несъвършената градина“ във Френския институт на 23 септември

Един от най-значимите интелектуалци в Европа Цветан Тодоров ще представи книгата си „Несъвършената градина“ на 23 септември във Френския културен институт, съобщи „Дневник“.  Философът, роден в София, живее във Франция от 1963 г. и рядко се прибира. Инициативата за премиерата е на Нов български университет, чието издателство публикува творбата.

„Цветан Тодоров пристигна на 11 септември, а сега е из провинцията, за да се види с близки. Представянето на книгата е само в София“, каза пред „Стандарт“ Веселина Василева, директор на издателството на НБУ.

„Несъвършената градина“ излиза във Франция преди 12 години. В нея авторът разсъждава върху темата за свободата на модерния човек.

„Пред този нелек избор на човек са предлагани няколко стратегии. Хуманистичната се състои в това той да запази свидната си свобода, без обаче да се отказва от ценностите, от обществото и от АЗ-а. Тук представяме възгледите на големите френски хуманисти от Монтен до Констан, без да забравяме Русо. За тях човешкото съществуване е като „несъвършената градина“, за която говори Монтен: нито изцяло детерминирано от външните фактори, нито неограничено зависимо от волята на властващите. Място, където се учим да превръщаме мимолетното в дълготрайност, а случайната среща – в жизнена необходимост“, казва Цветан Тодоров за книгата си.

Роденият през 1939 г. в София Тодоров емигрира във Франция 24-годишен. От 1987 г. той ръководи Центъра за изследване на изкуствата и езиците към Френския национален център за научни изследвания. Изнасял е лекции в „Йейл“ и „Харвард“. Сред най-знаковите му книги са „Поетика на прозата“, „Памет за злото, изкушение за доброто“, „Живот с другите“. На български са преведени и „Завладяването на Америка. Въпросът за Другия“, „Страхът от варварите“.

Книги на Цветан Тодоров тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …