Начало / България / Започна записването за училищния конкурс на ЕС за преводачи

Започна записването за училищния конкурс на ЕС за преводачи

Започна записването за участие в конкурс на Европейския съюз за млади преводачи „Juvenes Translatores”, съобщи ec.europa.eu. Регистрацията ще продължи  до 20 октомври на адрес ec.europa.eu/translatores, а онлайн формулярът е наличен на всички официални езици на ЕС.

В конкурса ще могат да се включат общо 751 училища от всички държави членки на ЕС, от които 17 от България. Броят на участващите средни училища от всяка държава е равен на броя на нейните депутати в Европейския парламент. Тази година преводаческите си умения ще мога да тестват учениците, родени през 1997 г. (по 2-ма до 5-има от училище).

В конкурсния ден — 27 ноември — учениците ще превеждат текст от 1 страница, свързан с европейската идентичност,  като изберат една от възможните 552 езикови комбинации от 24-те официални езика на Съюза. Техните конкурсни работи ще бъдат оценени от преводачи на Европейската комисия, които ще определят по един победител от всяка държава. През април 2015 г. 28-те победители ще бъдат поканени в Брюксел, където ще получат своите награди на официална церемония.

За допълнителна информация:
Уебсайт на конкурса: http://ec.europa.eu/translatores/
Facebook.com/translatores

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …