Начало / България / Второ издание на националния ученически конкурс „Стамен Панчев”

Второ издание на националния ученически конкурс „Стамен Панчев”

Творби за второто издание на националния  ученически литературен конкурс „Стамен Панчев” ще се приемат от 20 септември, съобщи botevgrad.com. И тази година надпреварата ще е в два раздела – стихотворение и разказ, без тематични ограничения. Могат да участват ученици от цялата страна, разделени в две възрастови групи – от V до VІІІ клас и от ІХ до ХІІ клас.

Журито обаче ще присъди две специална награди. Едната е осигурена от общината в Ботевград и дружество „Орханиец”, а другата – от Сдружение на литературните творци „Стамен Панчев”. Наградите за класираните на първите три места в двата раздела за двете възрастови групи ще бъдат предоставени от Стамен Банковски – правнук на поета.

Творбите за конкурса  ще се приемат от 20. 09. 2014г. до 31. 10. 2014г. на адрес: stamen.panchev@abv.bg. Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 29 ноември 2014 г. в Ботевград.

Ето и условията на конкурса:
Конкурсът  ще се проведе под патронажа на Райна Панчева – внучка на Стамен Панчев, и  Стамен Банковски – Панчев – негов правнук.
Регламент:
– конкурсът няма тематични ограничения, но ще бъде присъдена една СПЕЦИАЛНА НАГРАДА за творба, посветена на Стамен Панчев /виж подробности в раздел Награди/;
– конкурсът е в два раздела: за стихотворение и разказ;
– възрастови ограничения: право на участие имат средношколци от цялата страна в две възрастови групи:
– от V до VIII клас
– от IX до XII клас
– всеки кандидат може да участва с до две творби – по една за двата раздела, като разказът не трябва да надвишава 3 печатни страници;
– творбите трябва да са непубликувани /отнася се и за интернет публикации/ и да не са участвали в други литературни конкурси, както и в предишното издание на този;
– творбите трябва да са написани съобразно нормите на книжовния български език;

Награди:
– За всяка възрастова група – и в двата раздела (стихотворение и разказ), ще бъдат определени по три награди, общо 12. Освен парични награди, победителите ще получат и специални плакети за участието си.
– Извън горепосочените, ще бъдат връчени и две Специални награди:
Едната е предвидена за творба, посветена на личността или делото на Стамен Панчев – бащата, учителя, общественика, „поета с цигулката” и изобщо  – Човека.
Другата ще бъде присъдена на творба от местен автор (от ботевградска община). Тя се осигурява от Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” – Ботевград

Срокове:
– Конкурсните творби ще се приемат от 20. 09. 2013г. до 31. 10. 2014г. на адрес:
stamen.panchev@abv.bg
– в писмото всеки участник трябва да напише само личните си данни: име, презиме, фамилия, точен адрес, ЕГН, тел. за връзка и името на училището си, както и в коя възрастова група и в кой/кои раздели ще участва;
– самите творбите трябва да бъдат написани в отделен файл (документ на Word, .doc, .rtf, .txt), който да се прикрепи към писмото.
Заб. Това се налага, защото конкурсът е анонимен. Творбите ще бъдат засекретени и ще бъдат подадени на журито без личните данни на участниците.
Заб. Втората специална награда, която ще се присъди на местен автор,ще бъде определена, като комисията по засекретяване и разсекретяване подаде на журито творбите само от местни автори, отново без данни за тях.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …