Начало / Любопитно / 6 книги за корупцията в България

6 книги за корупцията в България

През 2014 г. корупцията в България е достигнала до най-високото си ниво, обявиха от Центъра за изследване на демокрацията. Мониторинг за времето от 1999 г. досега показва, че досега близо 30% от пълнолетното население е участвало в една или друга форма на корупционна сделка. Това означава, че 1,9 млн. граждани признават, че са давали пари, подарък или услуга.
Предлагаме ви предлага 6 книги, които в една или друга степен хвърлят светлина върху това престъпление.

„Бай Ганьо” от Алеко Константинов
Няма как да не започнем с класиката на Алеко Константинов „Бай Ганьо“ в този пример за политическа сатира, героят на Алеко разкрива как работи държавата по време на избори:

„- Хубава работа! Защо съм Ганьо Балкански, ако няма да зная и този занаят. Ти, господине мой, тури ме в която щеш околия и ми кажи когото щеш да ти избера. Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, майка му стара! Само дай ми околийския с жандармите и ми дай 1000–2000 лева. Да ти събера аз тебе, приятелю мой, ония ми ти синковци от кол, от въже, тъй 40–50 прангаджии и да ги наредя в две-три кръчми по краищата, да им подложа по ведро на глава, па да им извикам: „Ха бакалъм! Да живее България!“ Хе-е! Тука ли си, Пенке ле!… Като накървят ония ми ти изпъкнали очи, като почнат да вадят от поясите ония ми ти ножове, да ги бучат по масите, като дигнат една олелия с ония ми ти прегракнали, дрезгави гласове — страх да те побие! Па земи, че поведи през нощта тази страхотия през сред града… Опозиция ли?… Дяволът не може да ти излезе насреща! Прекарай ги край къщата на някой противник… Мале мила! Като разтворят ония ми ти гърла!… От един сахат място да ги чуеш, мравки ще запъплят под кожата ти, като на таралеж ще ти настръхнат косите!… Па свикай селските кметове и писари, па им светни с очи, па им скръцни със зъби, па им посочи тия синковци… Избиратели ли?… — И сянката им няма да видиш! Като ти кацнат от всяко село по 12 души общински съветници с кметовете барабар, като събереш чиновниците и писарите, постави по краищата жандарми да връщат другите селяни, окръжи бюрото с тия 40–50 катили, направи някоя шашарма, наблъскай в кутиите няколко снопа бюлетини и ето ти тебе магарето народен представител, ха-ха-ха!“

„Как се наливаха основите. Към ранната история на българската корупция (1879-1912 г.)” от Пенчо Д. Пенчев
Авторът Пенчо Пенчев прави сериозно изследване на корупцията по Бай-ганьово време. Той доказва, че на Балканите основни политически, стопански и културни модели могат да променят формата си, но сърцевината им остава неизменна през годините.

„Октопод. Политическата корупция в България. Заговорът срещу „Кремиковци“ и ЦСКА” от Александър Томов
Личната гледна точка на бившия политик Александър Томов за случилото се с „Кремиковци“ и футболния клуб ЦСКА по време на неговото управление. Металургичният комбинат преустанови дейност през 2008 г., а футболният колос изпадна в криза, от която все още не може да се възстанови.  Едно от главните действащи лица – Томов представя документи в доказателство, че има пряка връзка между политическата корупция в България в периода 2005-2009 г. и заговорът срещу „Кремиковци” и ЦСКА. Книгата разкрива задкулисните машинации в българския политически живот и механизмите за контрол на изпълнителната власт върху прокуратурата, съдебната система, икономиката и спорта.

„Демографската катастрофа: монополи, корупция и регионализъм”
Достъпно написан сборник, който предлага текстове от водещи учени и специалисти, показващи как основните фактори за демографската катастрофа – алчността на монополите, повсеместната корупция и пагубното регионално неравенство водят до рязко намаляване на населението, до емиграция извън пределите на страната, сриват икономиката и социалната система у нас.

„Политиците. Парите! Мръсните им тайни!” от Григор Лилов
„България е в критичен период. Не заради поредното правителство, а поради утвърдения модел на „управление” (ограбване), който я съсипва независимо от цвета на властта. Стигнали сме онзи предел, отвъд който е под въпрос съществуването ни като нация и народ. Може и да не ви се вярва на такава прогноза, но е факт, че пред очите ни изчезнаха няколко държави – СССР, Югославия, разпадна се Чехословакия, така че не сме имунизирани срещу тази опасност. Особено на фона на етническото разнообразие, демографския колапс, съсипаната икономика и амбициите на някои от нашите съседи. Слабата нация е лесна плячка за чуждата геополитика и примамлив обект за търгуване в нея. Представителите на политическата каста у нас обаче са граждани на света – със 100 милиона, а някои и с почти милиард те могат да се установят навсякъде. И без общественото познание за тях и съответния натиск на гражданите ще продължат да се интересуват единствено от парите си, но не и от отговорностите си пред България“, казва в интервю за lira.bg за книгата си самият Григор Лилов. В нея след много ровене в регистри, досиета и документи той разкрива много за живота и взаимовръзките между членовете на настоящия политически елит. Темата продължава и в „Тайните на големите играчи“, „BG милиардери. Парите им! Скандалните им тайни!“ и т.н.

„Българите срещу олигархията. Задкулисието на прехода“  от Антон Тодоров
Антон Тодоров е друг бестселъров критик на политическата система и случващото се в държавата, който заедно с Григор Лилов не пропуска да отбележи пробойните в държавата. „Зараждането на българските олигарси беше свързано с контролиран от службите и малка група партийни функционери в края на 80-те процес на овладяване на структурни отрасли от представители на службите, на партийния и комсомолски апарат. Олигархията, която е стегнала в желязна хватка България, днес се очертава като основен проблем за бъдещето ни“, казва той в тази си книга. Внимание обаче заслужават и двете книги досега от поредицата „Шайка“.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …