Начало / Критика / Жените, които четат „Петдесет нюанса сиво“, е по-вероятно да имат агресивни партньори

Жените, които четат „Петдесет нюанса сиво“, е по-вероятно да имат агресивни партньори

Жените, които четат „Петдесет нюанса сиво“ от Е Л Джеймс, е по-вероятно да имат партньори, склонни на насилие, както и хранителни разстройства, съобщи британският „Индипендънт“. Това сочат резултатите от проучване на „Michigan State University“. Разпитани са 650 жени между 18 и 24 години.

Дамите, които са почитателки на еротичната трилогия, също са по-склонни да прекаляват с алкохола, показват резултатите от изследването. Според д-р Ейми Бономи, бестселърите на Джеймс утвърждават опасни стандарти на агресивни взаимоотношения във връзка. Книгите показвали в положителна светлина взаимоотношения, в които жената е безпомощна.

Крисчън Грей, главен герой, имал типичните черти на насилник към жените, пише в проучването. Той използвал стандартни методи за такива хора като следене, заплашване, социална изолация и сексуално насилие. Анастейжа Стийл, водещата героиня, пък притежавала характерните белези на жена, жертва на насилие, като например постоянно чувство за безсилие и криза на идентичността.

Учените защитават тезата, че романите на британската писателка промотират насилие срещу жените. Те са на мнение, че трилогията създава опасни за здравето на младите жени навици. Трудът им е публикуван в „Journal of Women’s Health“.

„Петдесет нюанса сиво“, „Петдесет нюанса по-тъмно“ и „Петдесет нюанса освободени“ са продадени в над 100 милиона копия в цял свят. Догодина предстои да тръгне по кината филма по първата част, с участието на Дакота Джонсън и Джейми Дорнан.

Свързани заглавия
Излезе първият трейлър на филма по „Петдесет нюанса сиво“

Е Л Джеймс с чиста печалба от над 33 милиона паунда през 2013 г.

Започнаха критиките срещу филма по „Петдесет нюанса сиво“
Продадените копия от трилогията „Петдесет нюанса сиво“ надхвърлиха 100 милиона

Е Л Джеймс: Ще съм ужасена, ако децата ми четат „Петдесет нюанса сиво”

Премиерата на филма по „Петдесет нюанса сиво” е отложена

Трилогията „Петдесет нюанса сиво” тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

4 Коментари

  1. Абсолютно подкрепям! Дори не съм опитала да чета тази поредица. Но съм свидетел как жени, които не са докосвали книга от детството си, са вманиачени по тези… A в същото време имат проблемни връзки, явно за всичко са виновни мъжете до тях :)))

    • Ужаваема lollipop, не разбирам как давате мнение, без да сте чели въпросната трилогия?
      Не правете изказвания извън компетенцията си, моля Ви!
      Що се отнася до трилогията 50 нюанса, не съм съгласна с посочените по-горе твърдения.
      Чела съм книгите и за ваше сведение не са единствените от детството ми насам. Та в тази връзка нито имам партньор насилник, нито съм жертва, нито алкохоличка, нито с някакви други видове разстройства на личността…
      Всеки е свободен да чете, каквото прецени че влиза в интересите му и това не е критерии да съдим дали е „някакъв“….дали ще чете еротични романи или фантастика, все тая….това няма да го направи нито магьосник, нито жертва на сексуално насилие. :)

  2. А Вие lollipop какви книги четете? Може би Толстой, Шекспир или Братя Грим? И как това дето сте чели е определило избора ви на мъж? Подкрепям мнението на Lana – харесвам трилогията и далеч не е единственото нещо което съм прочела – чета различни книги по жанр още от малка и продължавам да чета и сега във всяка свободна минута, в същото време имам прекрасен партньор и спокоен живот. Не може по една книга да се правят генерални заключения за личността. И въпросните учени (за които не се знае в каква област се подвизават нито как са правели проучването) просто си правят реклама, защото книгата е бестселър с милиони почитатели, не може всички те (ние) да сме „един дол дренки“.

  3. Търсят си селски Бекове (лошо момче) и после се чудят що им е скапан живота и търсят проблемите на други места като работа и тнт вместо в кофти връзката 😀