Начало / Свят / Вал Макдърмид подкрепя отделянето на Шотландия от Великобритания

Вал Макдърмид подкрепя отделянето на Шотландия от Великобритания

Шотландската писателка Вал Макдърмид подкрепя отделянето на Шотландия от Обединеното кралство и ще гласува „за“ на предстоящия референдум следващия месец, съобщи thebookseller.com. Криминалната авторка сподели, че няма нищо против други автори, като Дж. К. Роулинг, които ще гласуват „против“. Ето какво каза тя:

„Не съм съгласна, но уважавам мнението на тези, които ще гласуват „против“. Това, което не уважавам, е страхът – гласуването срещу отделянето заради страх дали ще се справим сами. Не искам да оставаме в този съюз само от страх. Пълната независимост ще бъде промяна от сегашното положение – няма да сме вече част от голямата машина на корупцията, няма да обслужваме специални интереси, няма да ни оправят монокултурни партии, водени от клоуни.

Харесва ми факта, че дебатът е цивилизован. Не е някакъв лицемерен, изпълнен с омраза и шовинизъм спор. Искаме по-доброто за страната си, нищо друго. Това, което е ясно, е че не се знае какво ще се случи на 18 септември. Нека погледнем историята – ние сме открили политическата икономия, имаме огромен принос за научни открития, изправихме се срещу терористите, които искаха да взривят летището ни. Защо да не вярваме в себе си? Надявам се да имаме кураж, да се вземем в ръце и да гласуваме „за“. Но най-важното е, каквото и да се случи, да можем на 19-ти септември да стиснем ръцете на нашите опоненти и да останем приятели“.

Свързани заглавия
Вал Макдърмид ще се рекламира на футболни екипи
Литературна морга в Шотландия

Вал Макдърмид: Ако започвах днес, нямаше да направя кариера като писателка

Излезе версията на Вал Макдърмид на „Абатството Нортангър“ от Джейн Остин

Вал Макдърмид с пореден съспенс трилър

13 велики писателки на мистерии

Книги от Вал Макдърмид тук

Фото: valmcdermid.com

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …