Начало / Свят / Режисьорка от Саудитска Арабия ще снима филм за Мери и Пърси Шели

Режисьорка от Саудитска Арабия ще снима филм за Мери и Пърси Шели

Пионерката в режисурата в Саудитска Арабия Хайфа ал-Мансур ще снима филм за любовната история на Мери и Пърси Шели, съобщи „Гардиън“. Романтичната драма е със заглавие „A Storm in the Stars“. Снимките се очаква да започнат през 2015 г. В ролята на Мери Шели, авторка на класическия готически роман „Франкенщайн“, ще бъде Ел Фанинг. 16-годишната актриса е позната  от филми като „Странният случай с Бенджамин Бътън“, „Супер 8“ и „Господарка на злото“.

Мери Уолстънкрафт Гудуин, както е името й преди да се омъжи за поета, е дъщеря на писателката и феминистка Мери Уолстънкрафт и романиста, журналист и философ Уилям Гудуин. Тя е едва на 17 години, когато среща своя бъдещ съпруг. По това време той е женен. Двамата започват афера, осъждана от обществото, която продължава 2 години. Тогава съпругата на Шели, Хариет, се самоубива. Мери Шели пише „Франкенщайн“ когато е едва на 19-годишна възраст.

Хайфа ал-Мансур, родена през 1974 г., е първата жена режисьор от Саудитска Арабия. Тя нашумя преди 2 години с филма си „Уаджида“. Той разказва за 11-годишно момиче от Рияд, чиито смели мечти ще бъдат разбити от репресивните нагласи към жените в нейната родина. Ал-Мансур живее в Бахрейн, а нейният съпруг е американски дипломат.

 

Свързани заглавия
Голяма колекция от непубликувани писма на Мери Шели беше открита

Копие от нулевата серия на „Франкенщайн”, посветено на Лорд Байрон, беше открито

Книги от Мери Шели тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …