Начало / Любопитно / Италия си има мафия. В България мафията си има държава (книги за организираната престъпност)

Италия си има мафия. В България мафията си има държава (книги за организираната престъпност)

Повече от година не стихват протестите срещу правителството, оглавявано от Пламен Орешарски. Те бяха предизвикани от опита на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски да оглави ДАНС (държавната агенция за национална сигурност). Постоянният рефрен на протестиращите е „Мафия“. В навечерието на оставката на поредното неудачно правителство и преиздаването на класиката на Марио Пузо „Кръстникът“ ви предлагаме няколко книги, които хвърлят светлина върху организираната престъпност по света и у нас.

„Кръстникът“  от Марио Пузо
Няма спор, Марио Пузо е най-големият майстор на романите за италианската мафия. Целият цикъл от заглавия на родения в Ню Йорк наследник на неаполитанска фамилия Пузо е пример за майсторство. Покрай филмите на Франсис Форд Копола с Марлон Брандо и Ал Пачино в ролите, „Кръстникът“, който съвсем скоро ще бъде преиздаден на български, е най-известната книга от поредицата. За да се добие по-ясен поглед в творчеството му за мафията обаче не трябва да се пропускат и останалите му книги  – „Щастливият странник“, „Сицилианецът“, „Последният дон“, „Фамилията“ и „Омерта“.   Внимание заслужават и продълженията на серията, писани от Марк Уайнгарднър – „Кръстникът се завръща“ и „Отмъщението на кръстника“. Романите му са сред малкото изключения, когато продължението на едно класическо произведение съхранява блясъка и величието на оригинала.
Книги от Марио Пузо тук
Книги от Марк Уайнгарднър тук

„Синдикатът на престъпниците“ от Жан-Мишел Шарлие, Жан Марсили
Добросъвестно  разследване на двама френски разследващи  журналисти за историята на мафията,  нейните водачи и техните странности и жестокости, за утвърждаването на престъпната й власт и неумолимите закони, по които разцъфтява строгата организация на шепа сицилианци, които завладяват Америка отвътре. Ал Капоне, Лъки Лучиано, Франк Костело… и мнозина други легендарни герои от киното и литературата са разкрити с истинската им, различна светлина!
„Ние предлагаме една книга по история. Историята на организираната престъпност в САЩ, разкрита за първи път в цялата й последователност, с най-грижливо скриваните й тайни и най-вече без пропуски…“, казват авторите за труда си.

„Гомор: Лице в лице с Камората“ от Роберто Савиано
Това е първата книга на италианския журналист, с публикуването на която той си „спечелва“ смъртна присъда от шефовете на Комората. Роден в Неапол, младият автор още четиринайсетгодишен става свидетел на убийство, а баща му е пребит, защото е спасил живота на ранено момче, набелязано от Камората за екзекуция. Роберто се записва в младежко сдружение за борба с престъпната организация Камора и през следващите четиринайсет години целият му живот е отдаден на разобличаване дейността на мафиотските кланове от Неапол, натрупали вече колосална икономическа мощ. За да събере информация за книгата си, авторът работи като строителен работник и като асистент на китайски текстилен производител – все дейности, подчинени на Камората.
Скита по „екологично чистите“ полета край Неапол, където Камората заравя незаконно токсични отпадъци. Проучва системата за намиране на работа в чужбина с камористки препоръки и лети до Великобритания. Дори влиза в ролята на сервитьор на една камористка сватба.
За два месеца „Гомор“ надхвърля 700 000 продадени екземпляра само в Италия.
Мълчанието, обгръщало дейността на Камората, е нарушено. Национални медии започват да отразяват случващото се в Неапол и близките градчета. Следват арести и конфискации на имущество на камористи. Организират се манифестации срещу Камората по улиците на Неапол.
След тази книга Савиано живее под засилена охрана, като така успява да напише още две книги за дейността на мафията: „Красотата и адът“ и „НулаНулаНула“
Книги от Роберто Савиано тук

„Макмафия. Престъпност без граници“  от Миша Глени
Британски журналист и бивш кореспондент на Би Би Си и вестник „Гардиън“ за Източна Европа – Миша Глени,  в продължение на 20 години следи промените в региона и постепенно от анализ на политическите революции преминава към разследването на нарастващата власт на мафиите.  Авторът изследва глобалните престъпни мрежи, проследявайки ръста на организираната престъпност, като тръгва от процъфтяващата секс търговия в бързо променящата се посткомунистическа България и възхода на империята „Мултигруп“ на Илия Павлов до гангстерските операции в Бомбай, прането на пари в Израел, канадската търговия с марихуана, нигерийските инвестиционни измами, бразилските киберпрестъпления. Глени майсторски преплита интервюта с основни играчи, икономически изследвания и социологически анализи. Твърди, че хаосът и политическите промени, които са последвали след падането на комунизма в Източна Европа, заедно с нарастващото търсене на Запад и лесното движение на пари и хора създават перфектната възможност за организираната престъпност да се укрепи от тъмната страна на глобализиращата се икономика.

„Те живеят в нощта“ от Денис Лихейн
“Те живеят в нощта” е “Кръстникът” за мислещите хора“, казва за романа на Лихейн не кой да е, а Стивън Кинг.
Авторът представя интригуващата история на израстването на Джо Кофлин от дребен крадец до най-успешния контрабандист на ром. Син на виден полицай главният герой попада сред лошите и става един от тях. Но в ръцете на Лихейн сагата за възхода на Джо Кофлин до върховете на криминалната върхушка е свежа, нюансирана, гарнирана с алкохол, оръжия и мацки – и се разпростира от Бостън до Тампа и Куба.

„Мафиите. Индустрия на страха“ от Жак дьо Сен Виктор
Университетският преподавател Жак дьо Сен Виктор поднася специфично изследване, което в синтезиран вид разкрива явлението „мафия“ в неговите исторически и политически измерения. Той започва със зараждането на престъпните организации, защо и как са се появили, за да може по-точно да очертае синтезираната картина на тяхното развитие и опасността, която те представляват в наши дни. Предмет на книгата са не само италианските и итало-американските мафии, но и мафиотските структури в Китай, Турция, Албания, Япония…

„Италианската мафия. Кратка история“
от Марк Бийтън
Енциклопедична книга за всички, които искат да опреснят познанията си за мафията.
„Подземният свят контролира местните процеси и цялата политическа активност. Благодарение на това, мафиозите упражняват систематична интервенция в рентиерство, обществени поръчки, услуги, концесии, гражданските права и навсякъде, където могат да печелят незаконно. В замяна на електорална подкрепа, управляващите партии им позволяват да заемат позиции не само в местната администрация, но и в държавни компании и различни сектори на икономиката.
Най-важната им полза, обаче е, че благодарение на сътрудничеството с държавния апарат, властта на мафията, която се постига и крепи върху насилие, получавала официална легитимация.
Този текст се отнася за Италия от 70-те години на XX век, а не за България от първото десетилетие на XXI век.“, се казва в анотацията на книгата.

„Големите убийства“ от Анна Заркова
Заради разследващите си материали журналистката от в. „Труд“ е залята с киселина. Въпреки това тя не се отказва, а дори обновява труда си с нови разкрития за живота и смъртта на босовете на мафията у нас в последните години и прави ново издание на нашумялата си преди години книга.

„3 секунди“ от Руслунд &Хелстрьом
„Три секунди” е брутален, напрегнат и мащабен роман по истински случай. Разследващият журналист Андерс Руслунд и бившият затворник Бьорг Хелстрьом използват вътрешна информация от престъпния свят, за да създадат сюжет, разкриващ местната мафия в дълбочина. Още с появата си „Три секунди” предизвиква бурни дискусии и се превръща в най-продавания скандинавски роман в света след трилогията „Милениум” от Стиг Ларшон.

„Свещени игри“ от Викрам Чандра
Писан седем години “Свещени игри”  разкрива живота на следователя Сартадж Сингх и битката му с престъпния свят на Ганеш Гайтонде – най-издирвания гангстер в Индия.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …