Начало / Свят / Клаудия Ранкин спечели наградата за поезия „Jackson Poetry Prize“

Клаудия Ранкин спечели наградата за поезия „Jackson Poetry Prize“

Клаудия Ранкин беше избрана за 8-та носителка на престижната награда за поезия, „Jackson Poetry Prize“, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Отличието, което се дава от неправителствената организация „Poets & Writers“, награждава всяка година „американски поет с изключителен талант, който се нуждае от повече признание“. Ранкин прибавя към сметката си 50 000 долара.

„За мен тази наградата признава значението на експериментирането и радикалното въображение. Често се прави разделение между поезия и политика, но те са неразривно свързани – засягат се еднакви проблеми. Харесва ми да мисля, че вече сякаш се осъзнава факта, че те се пресичат“, сподели победителката.

„Jackson Poetry Prize“ се връчва от 2007 г. от неправителствената организация „Poets & Writers“, която защитава правата на писатели, поети и автори на нехудожествени трудове. Сред бившите носители на приза са Хенри Коул, Джеймс Ричардсън, Линда Грег, Елизабет Александър и др.

Клаудия Ранкин е американска поетеса и драматург, родена през 1963 г. Сред сборниците й с поезия са „Nothing in Nature Is Private“ (1994 г.), „Plot“ (2001 г.), „Don’t Let Me Be Lonely: An American Lyric“ (2004 г.). С интерес се чака и новото й произведение, „Citizen“, което ще бъде на американския книжен пазар тази година. Ранкин се изявява и като преподавателка в различни програми за писане в американски колежи и университети.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …