Начало / Автори / Светът отдаде почит на Габриел Гарсия Маркес

Светът отдаде почит на Габриел Гарсия Маркес

На 17 април  почина Габриел Гарсия Маркес – един от най-бележитите писатели на ХХ век и баща на жанра магически реализъм. Тъжната новина разтърси не само света на книгите. Известни личности от цял свят – политически лидери, холивудски звезди и колеги писатели – отдадоха почит на великия автор, известен като Габо. Представяме ви част от изказванията, публикувани в „Гардиън”.

Маркес ще бъде запомнен с класики като „Сто години самота” и „Любов по време на холера” – истории за любов, загуба и магия и улавящи духа и историята на Южна Америка.

„Винаги съм бил изумен от даровитото му въображение, яснота на мисълта и емоционалната му честност. Той улови болката и радостта на човечеството в светове както реални, така и магически. За мен беше чест да бъда негов приятел, да се познавам с доброто му сърце и брилянтния му ум 20 години”, каза Бил Клинтън, бивш президент на САЩ.

Дилма Русев, президент на Бразилия, коментира: „Със своята магическа проза Габо, както беше познат, въведе читателя в магическия град Макондо, сякаш показваше на дете нов свят. Неговите уникални герои ще останат запечатани в сърцата и умовете на милиони читатели”.

Маркес не се свенеше да изрази политическата си позиция. Той имаше леви убеждения и често критикуваше диктатора Аугусто Пиночет в Чили, а безрезервно подкрепяше Фидел Кастро в Чили. Със симпатиите към Кастро писателят си навлече гнева на американските и европейските лидери. За сега обаче няма и дума от Кастро относно смъртта на един от най-добрите му приятели.

Колеги автори също изразиха своята почит към Маркес. Марио Варгас Льоса заяви: „Велик писател, който даде популярност и поле за изява на литературата на нашия език, която беше на практика мъртва. Неговите романи ще го надживеят и ще продължават да печелят читатели в цял свят”.

Льоса загърби 38-годишен спор с Маркес, за да изкаже респекта си.

Исабел Алиенде каза:

„На него държа импулса и свободата, с които се впуснах в литературата. В неговите книги открих своето семейство, моята страна, хората, които съм познавала цял живот, цвета, ритъма и богатството на моя континент”.

Британските писатели също почетоха Габо. Сред тях беше и Иън Макюън.

„Той ни отпусна нас, в Европа. Помогна ни да зарежем този литературен провинциализъм. Той беше единствен по рода си и човек трябва да се върне чак до Дикенс, за да попадне на писател с такива високи качества, който имаше такава енигматична власт върху обществото”.

Смъртта на Маркес не беше подмината и от „Холивуд”. Много хора в света на киното публикуваха съобщения в „Туитър”. Носителят на „Оскар” Форест Уитакър дори използва цитат от творчеството на автора:

„За мен е достатъчно да съм сигурен, че ти и аз съществуваме в този момент – Габриел Гарсия Маркес – Почивай в мир, винаги ще останеш в сърцата ни”.

Певицата Шакира коментира:

„Ще запомним живота ти, скъпи Габо, като неподражаем и неповторим дар, както и най-оригиналните ти истории”.

Рафаел Товар И де Тереса, ръководител на Консулството по изкуствата в Мексико, където Маркес живя от 1961 г. насам, заяви в изявление:

„Добрите и лошите настроения на Габриел Гарсия Маркес бяха легендарни. Той можеше да излее гневна тирада срещу журналист, който не зачита правилото му да не дава интервюта, а след секунда да се усмихне и да се изплези в знак на примирие. Личността му имаше общо с неговите корени, неговият контакт със семейство, което е странно, фантастично и архетипно като персонажите в неговите книги”.

Свързани заглавия

Почина класикът Габриел Гарсия Маркес

Габриел Гарсия Маркес излезе от болница
Синът на Маркес: Баща ми е добре

Габриел Гарсия Маркес е приет по спешност в болница

Книги на Маркес тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …