Начало / Свят / Голяма колекция от непубликувани писма на Мери Шели беше открита

Голяма колекция от непубликувани писма на Мери Шели беше открита

Голяма колекция от непубликувани писма на Мери Шели, авторка на „Франкенщайн“, беше открита, съобщи „Гардиън“. На кореспонденцията попада Нора Круук, професор в „Anglia Ruskin University“ и специалист по романтизма. Тя правила проучване, когато случайно се натъкнала на писмата в архива „Essex Record Office“.

Писмата датират от 1831 г., 9 години след смъртта на Пърси Шели – поет и неин съпруг, и от 1849 г., когато Мери Шели вече е зле със здравето и тумора на мозъка й е в напреднала фаза. В крайна сметка, той отнема живота й две години по-късно. Писмата обрисуват писателката като чаровна жена, която умее да убеждава приятелите си да й правят услуги и като майка, която се гордее със сина си.

Последните от тях са написани очевидно с трепереща ръка и съдържат главно извинения затова, че тя губи паметта и силите си. Те са адресирани до Хорас Смит и дъщеря му Елайза. Смит е бил борсов агент и приятел на поета Шели. Той и семейството му се грижат за неговата вдовица след смъртта му. Откриването на писмата е изненадващо, смята Круук, защото Смит е имал навика да унищожава кореспонденцията си.

„Връзката на Шели със Смит беше известна, но сега пъзела се подрежда и учените могат да потвърдят неща, които досега само са подозирали. По-важното е, че на бял свят излиза личността на Мери Шели. Виждаме я като лоялна към семейство Смит и благодарна на Хорас и Елайза. Тези отношения досега не са документирани подробно“, коментира Нора Круук.

Колекцията писма ще бъде публикувана в американското издание „Keats-Shelley Journal“, част от асоциацията „Keats-Shelley Association of America“.

Книги от Мери Шели тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …