Начало / Свят / След Джеймс Бонд, Шерлок Холмс също е диагностициран – бил аутист

След Джеймс Бонд, Шерлок Холмс също е диагностициран – бил аутист

Твърде възможно е Шерлок Холмс да е страдал от аутизъм. Така твърдят медицински експерти, съобщи британският „Телеграф“. Те смятат, че възможността на популярния персонаж, създаден от сър Артър Конан Дойл, да вниква в мислите и начина на разсъждаване на други, както и широката палитра от нестандартни интереси, предполагат именно форма на аутизъм.

Вероятно е Холмс да е страдал от Синдром на Аспергер. Сред характерните черти на това психично разстройство са трудности в социалното общуване, маниакален интерес към дадена област и нетипична употреба на езика – неща типични за характера на Шерлок Холмс. Именно това е провокирало заключението на професионалистите.

Припомняме, че само преди дни излезе проучване на „British Medical Journal“, което определи Джеймс Бонд за алкохолик. След изчитане на романите на Ян Флеминг, екип на изданието стига до извода, че агент 007 е пиел над 4 пъти повече от допустимата от лекарите норма. Екипът стигна до извода, че било по-вероятно литературният герой да бъде убит от здравословен проблем, причинен от прекаляване с алкохола, отколкото от куршум.

Любопитно е да се спомене, че има версия, според която музиката на великия композитор Рихард Вагнер е силно повлияна от мигрената. Известно е, че Вагнер е страдал от силна мигрена през голяма част от живота му. Отделен въпрос е доколко подобни изводи, били те и стъпили на научни факти, имат стойност.

Книги от Артър Конан Дойл тук

„Домът на коприната. Новият роман за Шерлок Холмс“ от Антъни Хоровиц тук

 

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …