Начало / Любопитно / 10-те най-драматични смъртни случая в литературата

10-те най-драматични смъртни случая в литературата

След като стана ясно, че обичаният персонаж г-н Дарси от книгите за Бриджит Джоунс е „убит” от Хелън Филдинг в най-новата й творба „Mad About the Boy”, британският „Телеграф” ни представя 10-те най-драматични смъртни случая в световната литературата. Ето ги и тях:

1. Ана в „Ана Каренина” от Лев Толстой. Всичко се обърква, когато героинята е оставена от любовника си, отритната от обществото, а съпруга й не й позволява да вижда децата си. Отчаяна, тя се хвърля пред приближаващ се влак.

2. Лавиния в „Тит Андроник” от Уилям Шекспир. Това е най-кървавата трагедия на Шекспир. Лавиния в един момент е изнасилена, а езикът и ръцете й са отрязани, за да не изобличи нападателите си. За да я избави от мъките, баща й я убива.

3. Ленард Баст в „Хауардс Енд” от Е. М. Форстър. Горкият Ленард. Той трябва да се справя с различни изпитания през цялото време. Накрая порок на сърцето го довършва.

4. Шарлот Хейз в „Лолита” от Владимир Набоков. Шарлот е майката на главната героиня в книгата Лолита. След като разбира за увлечението на Хумберт към 12-годишната й дъщеря, тя не издържа на напрежението. Блъсната е от кола.

5. Катрин Ърншоу в „Брулени хълмове” от Емили Бронте. Да умреш от глад в килия е много бавен и мъчителен начин да завършиш живота си. Такъв е случая на Катрин.

6. Септимус Уорън Смит в „Госпожа Далауей” от Вирджиния Улф. Страдащ от пост-травматичен стрес след Втората световна война, ветеранът Смит чува птици, които пеят на гръцки. След като докторите отказват да го лекуват, той се хвърля през прозорец в отчаяние.

7. Юстейша Вай в „Return of the Native” от Томас Харди. Юстейша става любовница на Уилдив. Когато обаче планът им за съвместно щастие е осуетен от съпрузите им, те са без изход. Юстейша се самоубива, като се хвърля в язовир.

8. Бърта Мейсън в „Джейн Еър” от Шарлот Бронте. Бърта може да е отрицателен персонаж, но тя преживява доста тежки събития, което някак смекчава вината й. Първо, съпруга й я затваря на тавана, след това я изоставя за сметка на Джейн Еър. Бърта не издържа, пали пожар и се хвърля в огъня.

9. Сесилия в „Непорочните самоубийства” от  Джефри Юдженидис. 13-годишната Сесилия е самотна и отчаяна. На два пъти се опитва да отнеме живота си – първо като прерязва вените си, а след това, успешно, като се хвърля от двуетажна сграда и се забива на кол.

10. Албус Дъмбълдор в „Хари Потър и Нечистокръвния принц” от Дж. К. Роулинг. Смъртта на Дъмбълдор е шокираща – той е убит от професор Сивиръс Снейп. Неговата липса не може да бъде запълнена в света на магьосниците.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

4 Коментари

  1. Такъв определено не е случаят с Катрин от „Брулени хълмове“. Тя умира при раждането на дъщеря си и съвсем не е в килия.

    • Да, пълният член още не е изваден от употреба в българския език.

  2. Читателка

    тези рубрики „10-те най…“ са интересни, но е добре примерите да са по-задълбочено избирани.