Начало / Автори / „Форбс”: Е Л Джеймс е най-високоплатената в света за изминалата година

„Форбс”: Е Л Джеймс е най-високоплатената в света за изминалата година

Британската Е Л Джеймс, автор на еротичната трилогия „Петдесет нюанса сиво“, е най-високоплатената в света според класация на сп. „Форбс“, съобщи БГНЕС. За последните 12 месеца Е. Л. Джеймс е спечелила 95 млн. долара. От „Форбс“ отбелязват, че успешните продажби на „Петдесет нюанса сиво“ се дължат и на бурното развитие на електронните книги. Това позволява на читателите да четат трилогията онлайн, без да се притесняват, че могат да станат обект на осъждане от страна на пуританите.

На второ място в класацията е американският писател Джеймс Патерсън, автор на поредицата за психолога-детектив Майкъл Крос. Патерсън бе неизменно първи през последните 3 години. Според „Форбс“ той е с отлични шансове да си възвърне първенството, тъй като успехът на „Петдесет нюанса сиво“ е по-скоро временно явление.

Трета по печалби е Сюзан Колинс, автор на „Игрите на глада“, спечелила през последната година 55 млн. долара. От „Форбс“ отбелязват, че за високите доходи на писателката голяма роля е изиграла екранизацията на нейната антиутопия. Филмът „Игрите на глада“ инкасира приходи от 690 млн. долара.

Четвърти в класацията е Бил О`Райли, автор на „Killing Lincoln“ и „Да убиеш Кенеди“, заработил за последната година 28 млн. долара. Последната  книга на О`Райли е“Killing Jesus“, която също ще „взриви“ пазара.

Челната петица се допълва от вечната Даниел Стийл, спечелила 26 млн. долара за последните 12 месеца. През своята писателска кариера авторката е публикувала 128 книги, продадени в тираж 600 млн. екземпляра.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …