Начало / Свят / Събират се средства за спасяването на древни ръкописи в Тимбукту

Събират се средства за спасяването на древни ръкописи в Тимбукту

Събират се средства за спасяването на древни ръкописи в Тимбукту – част от държавата Мали, съобщи „Гардиън”. В страната в момента се води гражданска война. Там те не се съхраняват на най-доброто място, като вече започват да се увреждат заради влага. Мюсюлмански радикали пък ги горят при всяка възможност.

Сред ръкописите има на по над 700 години.Те са най-различни – от поезия до търговски записки. Попаднали са в Тимбокту от Андалусия, Южна Европа, Мароко, Египет. В момента около 300 000 ръкописа се пазят от местни библиотекари и архивари. Те се съхраняват в метални кутии, които обаче не могат да ги предпазят от влагата. Трябва да бъдат събрани 100 000 долара, за да може ръкописите да бъдат спасени.

Затова беше стартирана инициативата „Libraries in Exile”, чрез която се събират средства. 30 долара спасяват 1 ръкопис, а 9 000 – цяла кутия. До момента са събрани над 40 000 долара. С парите ще бъде купена необходимата екипировка за съхранение на документите, както и ще бъде платено на участващите в кампанията.

От „Libraries in Exile” казват:

„Целта на тази кампания е да се набавят необходимите материали, за да бъдат спасени от влагата документите. Ако не бъдат взети мерки, последствията за ръкописите ще бъдат фатални. Обърнали сме се към широката публиката, защото въпросът е спешен. Не можем да чакаме правителства и организации да отделят време и за нас. Трудно е за обикновените хора тук да запазят ръкописите. Културно наследство от такъв магнитуд има силата да обединява хората. Това се видя, когато най-различни хора от селата се вдигнаха и ни помогнаха да ги пренесем на юг. Вярваме, че спасяването на ръкописите е стъпка напред към мира не само тук, но и в целия регион”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …