Начало / Критика / 12 научни доказателства, че четенето подобрява живота

12 научни доказателства, че четенето подобрява живота

Сайтът buzzfeed.com публикува текст, в който представя 12 научно доказани начина, чрез които четенето може да подобри качеството ви на живот.

1. Четенето може да предотврати Алцхаймер. В проучване на „Proceedings of the National Academy of Sciences” става ясно, че възрастните хора, които четат редовно, се разболяват от синдрома 2,5 пъти по-рядко. Това не означава, че само четенето определя дали някой ще има Алцхаймер, а просто че има връзка между двете.

2. Четенето ви учи на нови неща. В статията си „What Reading Does For The Mind” Ан Е. Кънингам доказва, че четенето ни прави по-умни. Не само трупаме знание, но и се научаваме да го запазваме до късен етап от живота си.

3. Хората, които четат, по-често гласуват и са физически и културно активни. Изследване на „National Endowment for the Arts” откри, че тези, които четат по-редовно, много по-често имат гражданска позиция.

4. Книгите редуцират стреса и подобряват настроението. В сайта kumon.co.uk е публикуван материал от проучване, направено през 2009 г., в което се доказва, че четенето, дори само за 6 минути, намалява моментните нива на стреса с 68%.

5. Четенето може да има ефекта на терапия. В сайта timigustafson.com е публикувана статия с извадки от проучвания на различни американски университети, които достигат до заключението, че емпатията с персонажи от литературна творба помага за подобряване на психическото състояние.

6. Четенето подобрява паметта. Всеки път, когато четете, вие запомняте поне част от прочетеното. Така упражнявате „мускулите на паметта”. До такъв извод стигат учени от университета „Yale”, а статията им е публикувана в oprah.com.

7. Четенето ви кара да изглеждате по-секси. Важи особено за мъжете. Интелигентността е едно от качествата, които най-много привличат жените. Описано е подробно в проучване, публикувано в northbynorthwestern.com.

8. Четенето подобрява аналитичното мислене. Отново извод от вече спомената статия на Ан Е. Кънингам.

9. Книгите обогатяват речника. Едно от най-силно подкрепените научно твърдения в тази сфера. Зад него застават и учените от „Sholastic”

10. Четенето ви прави по-добър писател. В изследване на „University of California” е доказано, че ако някой, който пише, прочете много добър роман, той неминуемо ще придобие част от уменията на автора. Също както слушането на дадена музика влияе на стила на музиканта.

11. Художествената проза ви учи да съчувствате на другите. Учените от „University of Buffalo” доказват, че дори като чете фиктивна история, читателят се поставя в различни ситуации и придобива опит. Така разбира живота и различните гледни точки по-добре.

12. Хората, които четат, развиват по-добре кариерите си. Така твърдят невролози от „National Year of Reading”.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …