Начало / Критика / „Столицата на закъснелите” от Ал Зарински (рецензия)

„Столицата на закъснелите” от Ал Зарински (рецензия)

Криминален роман, който започва с цитати на трима от най-великите физици на съвременността – двама от тях носители на Нобелова награда, а третият – професор по космология, поставя дълбоки жалони още от първите си страници. Такъв е случаят с издадения от “Абагар” трилър “Столицата на закъснелите” на очевидно пишещия под псевдоним Ал Зарински.

Законспирирането на автора всъщност подсказва мистериите, които държат читателя за гърлото почти до последната страница. Това криминале още от началото хвърля четящия във физичните теории за времето и съзнанието и до последно чрез героите си авторът плува в дълбоките води на физиката, информатиката, философията и научната фантастика.

Научният пласт на книгата през цялото време върви ръка за ръка с криминалния. Героите са специалисти  – всеки в своята област на науката или изкуството, единственото дете в романа е компютърен и философски гений. Мястото на действието е оборудван до съвършенство оазис, в който именно техниката спомага за лавината от престъпления, които се случват – намигване от страна на автора, че постигането на технологичен рай с нищо няма да ни направи по-щастливи. Щастието е в любовта, в изживяването на краткото човешко време заедно, в прости неща като приятелство, грижа, взаимопомощ. Закъснението не е причина за отказ от тях, дори напротив – то е мотив за максимално наваксване на пропуснатото.

Убиецът, като в добрата традиция на Агата Кристи в “Десет малки негърчета”, до последно остава загадка, въпреки че е ясно, че е един от главните герои. Съмненията на четящия се стоварват върху всеки един от тях последователно в хода на сюжета, който веднъж завързал се се търкаля като топка по нанадолнището.

Финалът е толкова екстремен, че едва в последния ред става ясно оживява ли разказвачът на тази шеметна история, или не. В епилога Зарински поставя рамката, като връща читателя към физичната теория за пътуването във времето и избора, който човешкото съзнание прави. Това, очевидно е големият въпрос, който се крие зад криминалния сюжет и който вълнува най-много автора. Ще станете съпричастни, ако направите избора да прочетете този роман.

„Столицата на закъснелите” тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …