Начало / България / На връчването на „Цветето на Хеликон”: Господинов чете Геров, министърът на културата – Яворов

На връчването на „Цветето на Хеликон”: Господинов чете Геров, министърът на културата – Яворов

Георги Господинов спечели наградата „Цветето на Хеликон” за най-продавана българска книга през изминалата година във веригата „Хеликон”. С покупките си читателите избраха романа му „Физика на тъгата” за книга на годината между номинираните за наградата „Хеликон”, която се дава за съвременна проза от едноименната верига. Церемонията по връчването на приза се състоя в столичната книжарница  „Хеликон-Витоша” на 23 април – Международния ден на книгата и авторското право. На второ и трето място в читателската „класация” са книгите на Калин Терзийски „Ной дава последни указания на животните” и на Александър Секулов „Господ слиза в Атина”.

„Благодаря на читателите. Има много млади, които четат. Романът няма да стане бестселър, нито сериал. Тъгата не продава, други неща продават. Изненадан съм, че такъв нелек тип книга печели младите. Книга е само тази, която е отваряна. Четящият човек е красив. Дори торбичките под очите на четящия човек са по-различни от тези на другите. Литературата е много утешително нещо”, заяви носителят на „Цветето на Хеликон”.

 

 

Министър на културата Владимир Пенев пръв поздрави Господинов и постави началото на щафетното четене, което „Хеликон” инициира по повод Международния ден на книгата и авторското право.

Спят вечните води, безбрежните води – бездънни,
но в тях се не оглеждат небесата звездни,
и бродим ний наоколо безсънни,
и тръпнем пред безмлъвните им бездни.

Спят вечните води, бездънните води – безбрежни,
над тях се не навеждат хоризанти мрачни. . .
И впиваме ний поглед безнадеждни,
и тръпнем пред догадките си здрачни.

Предвечните води, всевечните води – кристални,
бездънни и безбрежни, призивно прохладни. . .
Но страх ни е да пием, нас – страдални,
безсънни, безнадеждни, знойно жадни.

„Това е Яворовата „Нирвана”, посветена на Боян Пенев“, заяви министърът и намекна, че има сантимент към това стихотворение.

Носителят на „Цветето на Хеликон” „отвърна” със стиха на Александър Геров:

Болка.
Болко-о!
Болчице…

В четенето се включиха журналистката Севда Шишманова, писателката Кристин Димитрова, медийният експерт Георги Лозанов, сатирикът Йордан Попов, писателите Весел Цанков и  Любен Петков.

Бойко Ламбовски – поет и журналист, излезе без книга. Той се изненадал, че тази, от която искал да прочете, „от един световно неизвестен автор” е изчерпана. „Опити за любов и щастие” на Калин Василев ме впечатли. Четете не само известни, но и неизвестни автори. Четете дори маргиналите. Винаги има защо”, заяви Ламбовски и рецитира радикалния алкохолик и несретник Тунчо Тунчев – Провадийски.

Финалът на вечерта беше поставен от ученици от 131 СОУ „Климент Тимирязев“. Те заложиха на българските класици Вазов, Славейков, Яворов.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …